Közélet

Gipsz Jakab és Iksz Ipszilon vezeti az állami milliókat elnyerő szervezetet

Több millió forintot nyert el a Nemzeti Együttműködési Alapból egy 2011-ben bejegyzett egyesület, a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület. A szervezet bírósági adataiban tisztségviselőként Gipsz Jakabot, Iksz Ipszilont, Piros Aranyt és Hát Izsákot nevezte meg.

A furcsa cégadatokra a hasonló ügyekben aktív, ám már 1992 óta működő Magyarország Női Alapítvány (MONA) egyik munkatársa, Betlen Anna hívta fel a figyelmet. Mint írja, a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület úgy nyert el több mint 20 millió forintot, hogy a MONA eközben félmilliót, más, általa ismert nőszervezetek pedig semmit nem kaptak. A Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület honlapján sok lényegi információt nem lehet találni a munkásságukról, igaz, az kiderül, hogy a tavaly március 15-i ünnepségeket a lengyel Fidesz-szimpatizánsokkal közösen vonultak.

A 2011 júliusában bejegyzett szervezet először 2012 nyarán kért állami támogatást, méghozzá 3,5 millió forint összegben, és az egészet meg is kapta. Ugyanebben az évben megkaptak még egy 10 milliós, majd ősszel egy 4,5 milliós támogatást. 2013-ban eddig 3,5 millió forintra pályáztak, és mind meg is kapták.

A Fővárosi Törvényszék adatai közt és az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában megtalálható ennek az egyesületnek a beszámolója (pdf-ben itt) is. A 2011-es évről, amelyben megalakult, még nullás pénzügyi beszámolót adott be, a 2012-es pedig a cikk írásakor még nem elérhető. A hivatalos dokumentumban szerepel - valószínűleg egy sablont bent felejtve - a vezető tisztségviselők listája is: a négy név Gipsz Jakab, Iksz Ipszilon, Piros Arany és Hát Izsák. Igaz, az egyesület honlapján megtalálható öt olyan név, ami már nagyobb valószínűséggel létező emberé.

Pethő Annamária, az egyesület elnöke a hvg.hu-nak nyilatkozva azt mondta: manipuláció történt. Az elnök állította, hogy az általa a bírósági nyilvántartásba leadott mérlegben nem ezek a „személyek” szerepelnek. Ám amikor ezt az egyesület saját honlapján közzétett mérleggel szerette volna bizonyítani, ott is ugyanezeket a neveket találták - írja a portál. Pethő erre azt mondta, hogy nem érti, és azt ígérte, utánanéz, hogyan fordulhatott ez elő. A kimutatás azóta lekerült a honlapjukról.

A 444.hu szerint a nevek egyszerűen benn maradtak az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerből letöltött sablonban. Pethő Annamária a hvg.hu-nak erről azt mondta: aki dolgozik, téved. "Számszakilag helyes a mérleg, de a könyvvizsgáló tévedett, ezért rendkívüli közgyűlést hívok össze, és visszahívjuk a bíróságról a beadott dokumentumot" – mondta. Azt elismerte, hogy a mérleget látta és aláírta, mielőtt beadták, de csak a számokat ellenőrizte.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek