Közélet

Rács mögé kerülhet a volt kampánymenedzser

Hűtlen kezelés miatt elítélték az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt kampánymenedzserét, Gernot Rumpoldot pénteken az úgynevezett Telekom Austria-ügyben.

Egy bécsi bíróság első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Gernot Rumpoldot és Rudolf Fischert, a részben állami tulajdonú Telekom Austria volt igazgatósági tagját.

A bíróság megállapította, hogy a cég 2004-ben egy látszatmegbízásért fizetett ki 600 ezer eurót (csaknem 180 millió forint) a reklámiparban tevékenykedő Rumpoldnak. A bíróság szerint a Telekom Austria valójában az akkori karintiai tartományi kormányfővel, az FPÖ emblematikus politikusával, Jörg Haiderrel akart jó kapcsolatokat biztosítani, ezért adta a látszatmegbízást az FPÖ-közeli cégnek. Rumpold 1990 és 1999 között az Osztrák Szabadságpárt főtitkára volt, Haider közvetlen környezetéhez tartozott, s emellett a párt kampányügyeit vitte, 1999-től már önálló reklámügynökségével.

Habár a bíróság felmentette a hűtlen kezelés vádja alól az FPÖ két volt vezető tisztségviselőjét, Arno Ecchert és Detlev Neudecket, kimondta azt is, hogy a párt hasznot húzott a 600 ezer eurós megbízásból, mert Rumpold cserében lemondott egy ugyanekkora összegű honoráriumról, amit az FPÖ-től kellett volna megkapnia. Rumpoldot és Fischert együttesen 600 ezer euró kártérítésre kötelezték a Telekom Austriának, az FPÖ-re pedig szintén 600 ezer euró bírságot szabtak ki. A párt vitatja a büntetés jogosságát. Valamennyi elítélt fellebbezést nyújtott be.
   

Várhatóan szeptemberben születik elsőfokú ítélet egy másik, a Telekom Austriához és az FPÖ utódpártjához, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párthoz kötődő bírósági ügyben. A perben 960 ezer euróra rúgó illegális pártfinanszírozással vádolják Rudolf Fischert, a Jörg Haider köreibe ugyancsak bejáratos Peter Hochegger lobbistát, Arno Ecchert és más BZÖ-s tisztségviselőket. A perben hétfőn egy 240 ezer eurós tétellel összefüggésben bűnrészesség miatt húsz hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy reklámszakembert.

 

 

MTI-->

hűtlen kezelés Osztrák Szabadságpárt Telekom Austria
Kapcsolódó cikkek