Közélet

Százötven szakember fog dolgozni a lánctartozások ellen

Már kiválasztották a Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek (TSzSz) dolgozó szakértőket, összesen valamivel több mint 150 szakember vesz majd részt a testület munkájában – tudtuk meg Vándor Bélától, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető jogtanácsosától. A véleményező bizottság által megfelelőnek ítélt pályázatot beküldő szakértőket a nemzetgazdasági miniszter nevezi ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter egyetértésével. A TSzSz kapcsán további fontos hír, hogy a szervezet vezetőhelyettese Csermely Gábor lett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdheti meg működését a szerv, azonban amint a kiválasztott szakértők kinevezése megtörténik, elvileg megindulhat az érdemi munka.

A vártnál több pályázat érkezett a TSzSz létrehozásával kapcsolatban kiírt tenderre, a legfeljebb 200 szakértői helyre összesen mintegy 220-an jelentkeztek. A szervnek egyébként az eredeti tervek szerint már július eleje óta működnie kellene.

Az új szervezet létrehozásának célja, hogy az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítését – egy vizsgálatot követő szakvéleménnyel – igazolja, amennyiben ezt az igazolást a megrendelő nem vagy nem megfelelően adta ki. A TSzSz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működik majd, tagjait az igazságügyi szakértők közül toborozták. A szervezet szakembereinek szakvéleménye elsősorban két célt szolgál: egyrészt megalapozhatja egy új típusú per indítását, másrészt, ha a vizsgálat szerint nem indokolt a biztosíték (jelzálogjog, kezesség vagy bankgarancia) lehívása, akkor a biztosítékot nyújtó személy nem teljesíthet. Az új, különleges perben szűkebbek a határidők, kizárólagos az elektronikus út, továbbá könnyített az ideiglenes, illetve biztosítási intézkedés elrendelésének kérelmezése.

A 2006 óta válsággal küzdő hazai építőipar helyzetét nehezíti a becslések szerint mintegy 400 milliárd forintos lánctartozás. Az ágazat szereplői a TSzSz létrehozásától a vitás ügyek rendezésének felgyorsítása mellett azt várják, hogy csökkenjen a lánctartozás újratermelődésének üteme.

tszsz lánctartozás építőipar
Kapcsolódó cikkek