Közélet

Harminchét biztost foglalkoztatnak a miniszterek

A szeptemberben munkába állt két új miniszteri biztossal együtt jelenleg összesen 37, konkrét feladattal megbízott szakembert foglalkoztatnak a tárcavezetők.

A kormány honlapjának tanúsága szerint a legtöbb biztost, szám szerint húszat a nemzeti fejlesztési miniszter foglalkoztat, igaz, közülük 19-en az állami kezelésű országos közutak rendbetételéért felelős úgynevezett útügyi biztosok.

Rajtuk kívül a tárcánál csak egy miniszteri biztost jelölt ki Németh Lászlóné, bár Both Zoltánnak több feladata is van:  az elektronikus útdíj-rendszer kialakítása mellett az év végéig ő felelős a kormányzati célú távközlő hálózatok konszolidációjáért, a GSM-R rendszer fejlesztéséért.

Ha nem is a legnagyobb számú, de a legtöbb területen tevékenykedő segítőre egyébként Navracsics Tibor tart igényt, ő jelenleg hat miniszteri biztost foglalkoztat. Deák Rita a kormányablakok kialakításáért felel, az eredetileg ez év májusig tartó mandátumát november 26-ig hosszabbították meg. A tervezettnél hosszabb időt vehet igénybe az Államreform Operatív Program akciótervének kidolgozása és monitoring-rendszerének működtetése, az e feladattal megbízott Guller Zoltán mandátumát is meghosszabbították ugyanis ez év október 27-ig az eredeti április 26-i dátumról.

Gyakorlatilag félévenként újítják meg a miniszter kabinetfőnökének, Mihalovics Péternek a megbízatását, akit az Új Nemzedék Jövőjéért Program kormányzati koordinációjával kapcsolatos teendők ellátásával is újra és újra megbíznak.
A tárcánál még az idén lejár Wetzel Tamás állampolgársági miniszteri biztos mandátuma, januárban, illetve februárban pedig Székely Lászlóé, akit a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért tett felelőssé a miniszter, illetve Virág Rudolfé, akit a területi államigazgatás fejlesztésével, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok vagyonkezelésével kapcsolatos feladatok ellátásával bíztak meg.

Balog Zoltán minisztériumában elvileg már csak négy aktív biztos tevékenykedik, az év során ugyanis többek mandátuma lejárt. A Műcsarnok éléről közös megegyezéssel távozó Gulyás Gábor szeptember 1-jétől kapta meg a kortárs magyar művészeti értékek külföldi megismertetésének előmozdítását feladatként. Bábiné Szottfried Gabriellát a védőnői hálózat megújításának koordinálásával bízták meg, kinevezése elvileg már csak 2013. november 14-ig tart. Baán László, aki már volt az új múzeumi negyed előkészítéséért felelős kormánybiztos, most az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójával kapcsolatos feladatokat látja el. Jeneiné Rubovszky Csillát pedig azzal bízta meg Balog Zoltán, hogy országos programot dolgozzon ki az idősek támogatásához.

A nemzetgazdasági miniszter három biztosa közül a legújabb Szalai Péter, aki a foglalkoztatói intézményével, valamint az államot munkaadóként érintő ezzel kapcsolatos lehetőségekkel és várható kötelezettségekkel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős.
Szalai Piroskát már korábban megbízták a nők munkaerő-piaci helyzetének javításával, ahogyan hosszabb ideje dolgozik miniszteri biztosként Tavaszi Zsolt, akit nem kevesebbel bíztak meg, mint a Magyar Államkincstár középtávú stratégiájának megalkotásával.

Pintér Sándor két biztosnak ad munkát. Hajzer Károly – amellett, hogy a BM Informatikai Főosztályát vezeti – az Egységes Segélyhívó Rendszerért is felel. Horváth Andrásnak pedig a szervezett bűnözői körök által az 1990-es években elkövetett élet elleni bűncselekmények, illetve az ún. „olajos” ügyekkel összefüggő élet és testi épség elleni, elleni bűncselekmények hatékony felderítésének és nyomozásának irányítása, koordinálása a feladata.

Egy-egy biztos dolgozik jelenleg a Külügyminisztériumban és a vidékfejlesztési tárcánál. Veresné Szlovák Katalin Martonyi János megbízására a frankofón ügyekért felel, míg Kiss Elizát a napokban nevezte ki a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá Fazekas Sándor.

miniszteri biztos
Kapcsolódó cikkek