Közélet

Megfenyegetett presztízsolimpia

Pénteken nyitják meg, de ma már elkezdődnek a versenyek minden idők legdrágább olimpiáján, a XXII. téli játékokon Szocsiban. Az orosz prezstízseseményt beárnyékolja a terrorfenyegetettség.

„Szocsi aktuálisan a minden idők legdrágább olimpiája címet az eddigi listavezetőtől, a 40 milliárd dolláros pekingi nyári olimpiától ragadta el, pedig a nyári játékok mindig nagyobb szabású sportesemények a télieknél” – nyilatkozta lapunknak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Sportgazdaságtani Kutató Központjának igazgatója. András Krisztina arra emlékeztetett, hogy a jelenlegi híradások szerinti 51 milliárd dollár több mint ötszöröse az eredetileg 8,5 (néhol 12-ként megjelenő) milliárdra tervezettnek. Szakemberek szerint ez utóbbi tudatosan és előre láthatóan is alultervezett volt, ami egyrészt a győzelem érdekében írt, másrészt hibásan eltekintett olyan szükséges beruházásoktól, ami ezen esemény sikeres megrendezése érdekében mindenképpen meg kellett tenni. A szükséges infrastruktúra 85 százalékát a semmiből kellett felépíteni: sport és idegenforgalmi, turisztikai létesítményeket, szállodákat, vendéglátóhelyeket, a város és környékének komplett tömegközlekedési és egyéb infrastruktúráját, azaz vasúthálózatot, autópályákat és megbízható áramellátást kellett garantálni.

2008 óta új vízelvezető csatornák épültek, ezekhez több új híd is készült, új közlekedési csomópontok alakultak, 365 kilométer új utat, 50 kilométer autópályát létesítettek. A város 60 kilométernyi új vasútvonalat kapott, vadonatúj Siemens vonatokkal. András Krisztina szerint Szocsi költségvetése túlmutat a téli játékokon, megjelenik benne egy komplex, hosszabb távon történő fejlesztési koncepció. 2014 nyarán Szocsiban tartják majd a G8-as csoport orosz elnökség alatti csúcstalálkozóját is, itt fogják rendezni 2014-től a Formula–1-es orosz nagydíjat, helyszínül szolgál majd a 2018. évi labdarúgó világbajnokságnak.

A biztonsági kiadások növekedése mellett a késedelmes építések és az egy jelentésben megszokottnak írt csúszó-pénz arány is jócskán megnövelte a költségvetést – hangoztatta a közgazdász. A Transparency International szerint az oroszországi állami beruházásokat mintegy 30 százalékkal drágítja a korrupció, Szocsi esetében ötven százalék volt ez az arány. Az olimpiát presztízsügyként kezelő orosz államfő, Vlagyimir Putyin cáfolta a korrupciós vádakat.

A szervezők már nyereségekről is beszámolnak a rendezés kapcsán: 1,2 milliárd dolláros hazai szponzori támogatásokról, újabb 200 millió dolláros formálódó üzletről tájékoztatják a világot, mintegy újabb olimpiai rekordnak számító pénzbevonásként. A marketingből származó, rekordot jelentő bevétel 1,3 milliárd dollár.

A presztízscélokat is szolgáló olimpiát némileg beárnyélkolják azok a hírek, mely szerint a médiamunkások számára nem minden szállás készült el és ihatatlan a víz, még arcmosásra sem ajánlják. A magyar sífutók először olyan szobát kaptak, amelyben 13 fok volt, az új szálláson nem nemenként, hanem sportáganként osztották be őket, apartmanjuk konyhájába a víz nincs bekötve.

„A jellemzően állami finanszírozású játékok közös jellemzői egyébként a puha költségvetési korlát, a hatékonyság szempontként való meg nem jelenése és valamiféle politikai, presztízst, erőt demonstráló motiváció” –mondta András Krisztina. Az állami finanszírozás törvényszerűen politikai célokat is megjelenít, és ez elhozta az olimpiai játékok történetébe a bojkottokat, a hatalmas médiajelenlét, pedig más csoportoknak is lehetővé tette, hogy a figyelmet önmagukra irányítsák eme esemény kapcsán.

Az 1972-es müncheni események óta (ahol 11 izraeli sportoló, 5 terrorista és 1 rendőr halt meg a túszdrámában) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megszigorította az olimpia-rendezés biztonsági feltételeit, így a korábbiakhoz képest összehasonlíthatatlanul nagyobb gondot (és persze jóval több pénzt) fordítanak a játékok, a játékosok és a lakosság védelmére. Pekingben, 2008-ban a teljes költségvetés 3,1 százalékát tették ki a biztonsággal kapcsolatos költések. A 2010-es vancouveri téli olimpia 1,86 milliárd dollárt kitevő költségvetésének a 900 milliós biztonsági kiadások már nem jelentették részét, mivel ezek az állami költségvetést terhelték.

A szakértők négy inkriminált csoportot szoktak megkülönböztetni, akik eltérő indíttatásból tervezik és követik el a bűncselekményeket. Léteznek ideológiai hajtású politikai, vallási és nacionalista csoportok, azonosíthatók az úgynevezett radikális szurkolói csoportosulások, az olimpiát ellenzők tömörülése és a helyi bűnözők, akiknek a száma ilyenkor jelentősen megemelkedhet. „Jellemzően a magántőkéből finanszírozott olimpiák esetében a szervezőbizottságok fedezték az állam által rendelkezésre bocsátott biztonsági erők költségeit” – emelte ki András Krisztina.

A szervezők szerint a modern olimpiák közül egy sem kapott olyan konkrét fenyegetéseket, mint a Szocsiban megrendezendő. Matthew Olsen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ vezetője közölte: több konkrét fenyegetésről is tudnak. A legsúlyosabb a Kaukázusi Emirátus elnevezésű szakadár szervezettől ered, amely a játékok megtámadását helyezte kilátásba. Az Egyesült Államok és Oroszország nyomon követi a „változó hitelességű” fenyegetéseket, hírszerzéseik együttműködnek más szervezetek is bevonva. A Fekete-tengerre két amerikai hadihajó is megérkezett 600 tengerészgyalogossal.

Az olimpiára utazó oroszoknak 3 nappal, a külföldieknek pedig 24 órával a tartózkodás megkezdése előtt jelezniük kell érkezésüket a hatóságoknál. Újdonság, hogy a belépőjeggyel rendelkezők kizárólag csak fényképes szurkolói igazolvánnyal léphetnek be a sporteseményekre. A tervek szerint 37 ezer rendőr lesz Szocsiban és környékén. A város 100 kkilométeres körzetében gyakorlatilag bárkit ellenőrizhetnek majd, és mindösszesen több mint 70 ezer fős belügyi és biztonsági erőkből álló „sereg” óvja az olimpia résztvevőit.

TEK-es tiszt utazott el a magyar csapattal

„Komolyan vettük a fenyegetést, de a szervezők és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is megnyugtatott minket, hogy tulajdonképpen egy internetes telefonbetyárkodásnak volt értékelhető az e-mailen elküldött üzenet, amelyben megfenyegették az magyar olimpiai csapatot” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. Fábián László elmondta, hogy 15-20 ország kapott hasonló fenyegetést Európában. A TEK-től a magyar küldöttséggel elutazott egy tiszt, aki a biztonságért felel majd, s tartja a kapcsolatot az orosz biztonsági erőkkel is. Fábián bízik abban, hogy semmiféle probléma, atrocitás nem lesz Szocsiban. A 16 fős magyar küldöttség programján semmit sem kellett változtatni, plusz költséget sem jelentett, a TEK-es tiszt egy itthon maradt szakvezető akkreditációjával utazott ki. Simicskó István sportért felelős államtitkár lapunknak azt mondta: az orosz hatóságok igen nagy erőket mozgósítva mindent megtesznek a biztonságért, szigorú kontrollokat beépítve megnyugtató intézkedéseket tettek.


Szocsi olimpia
Kapcsolódó cikkek