Közélet

Vége lehet az Everest-szezonnak a serpák bojkottja miatt?

A serpák úgy döntöttek, nem segítik tovább a hegymászókat, miután a múlt hét végén a Mount Everesten a történelem legnagyobb katasztrófáját szenvedték el. A hegymászók átmenetileg felfüggesztették a csúcstámadást is a legalább 13 hegyi vezető életét követelő lavina miatt. A hatóságok szerint az eltűnt három serpa előkerülése sem valószínű, mert a jég fogságába kerülhettek.

A serpák nincsenek megelégedve azzal, hogy a nepáli kormány 40 ezer rúpia segélyt ad az elhunyt hegyi vezetők hozzátartozóinak, és nem hajlandóak újra munkába állni. Jelenleg 39 csoport és 400 hegymászó van a Mount Everesten, akiknek a serpák segítsége nélkül lehetetlen küldetés elérni a csúcsot.

"Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén" – mondta Tulszi Gurung az AFP-nek telefonon.

A bojkott éppen akkor kezdődött, amikor az Everesten javában tart a hegymászószezon. Nepálban ezrek élnek abból, hogy segítik a külföldi hegymászókat feljutni a Csomolungmára, a Föld legmagasabb pontjára, amely a tengerszint felett 8840-8850 méterre helyezkedik el. A lavina 5 800 méter magasságból zúdult le.

Noha a serpák a nepáli bérekhez képest kiemelkedően magas fizetést kapnak, mégis úgy vélik, hogy a veszélyes munkáért több pénz járna nekik. Egy jó hegyi vezető 5-6 ezer dollárt is megkeres azzal, hogy három hónapon keresztül, a hegymászószezonban segíti a külföldieket, miközben Nepálban 700 dollár és éves átlagos fizetés. A serpák azért is elégedetlenek, mert Nepálnak közel 4 millió dolláros bevétele van a hegyi turizmusból, és a serpák úgy érzik, hogy több pénz illetné meg őket.
Ha a serpák nem segítenek, akkor hegymászók elveszíthetik az összes pénzüket, amit az Everest expedícióra költöttek. Ez egyes esetekben 90 ezer dollár is lehet.

A hegyi vezetők azt szeretnék, ha az elhunytak biztosítását duplájára, 2 millió rúpiára (több mint 20 ezer dollár) emelje a kormány, amely eddig abba egyezett bele, hogy egy emlékművet építsenek a fővárosban a lavina áldozatainak emlékére.

Volt olyan hegymászócsoport, amelyik visszafordult a baleset után, amiben a serpák bojkottja is szerepet játszott. A magyar hegymászók viszont tovább folytatták a mászást, és Klein Dávid már 6400 méter felett jár.

A hegyen több száz serpa és külföldi hegymászó halt meg eddig, amíg megpróbálták elérni a csúcsot, a halálesetek egynegyedét lavina okozta. Az Everest történetében a mostani lett a legsúlyosabb tragédia, korábban az 1996-os katasztrófa tartotta a negatív csúcsot, amikor egy hóviharban 8 hegymászó halt meg.

serpa everest
Kapcsolódó cikkek