Közélet

Orbán Viktort választotta meg miniszterelnöknek a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén a képviselők többsége Áder János köztársasági elnök ajánlására Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltet választotta meg kormányfőnek.

A T. Ház 130 igen és 57 nemmel szavazott Orbán harmadik miniszterelnökségére. Igennel a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak, nemmel pedig az MSZP-, a Jobbik-, az LMP-frakció, valamint az Együtt-PM négy független képviselője, továbbá a független Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke. A Demokratikus Koalíció négy független képviselője nem vett részt az ülésen. Orbán Viktor nem szavazott. Az ülésnek ez volt az egyetlen napirendi pontja. A kormányfő letette esküjét is a történelmi zászlók előtt, amit felállva hallgattak meg a képvselők. A T. Ház elénekelte a himnuszt, majd Orbán Viktor ellátta kézjegyével a szükséges dokumentumokat.

A miniszterelnök megválasztása után a pulpitusról gratulált Kövér László. A parlamenti patkóban gratulált neki Áder János, Rogán Antal, a Fidesz, Vona Gábor, a Jobbik, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, továbbá Paczolay Péter és Darák Péter. Szabó Tímea, az Együtt-PM független országgyűlési képviselője egy európai uniós zászlót adott át a miniszterelnöknek az eskütétel után és kezet fogott Orbán Viktorral.

A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata volt szükséges. A kormányfő megválasztásával hivatalba lépett. A parlamentben tartott beszéde után a beiktatott kormányfő a Kossuth téren tartott nagygyűlésen is felszólal majd.

Az MSZP - ahogy előre jelezte - a miniszterelnök megválasztása után elhagyta az üléstermet. Ezt korábban azzal indokolták, hogy nem ismert a kormányprogram, a kormány szerkezete és a kormánytagok neve sem. Az ülés kezdetén a képviselők felálltak. Az új házszabály szerint az ülés kezdéseként az ülést vezető elnök és az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Kövér László házelnök bejelentette, hogy az eskütörvénynek megfelelő esküokmányokat minden képviselő aláírta.

miniszterelnök eskü beiktatás Orbán Viktor kormányfő kormányprogram Parlament
Kapcsolódó cikkek