Közélet

Tíz év börtön Katrina hősének

Nagyjából 114 millió forintnyi kenőpénz elfogadásáért kapott a héten tíz év börtönt New Orleans volt polgármestere. Ray Nagin a Katrina hurrikán idején tett szert országos hírnévre.

Tíz évre ítélte egy amerikai bíróság a volt New Orleans-i polgármestert. Ray Nagint korrupciós vádakkal ítélték el. Az 58 éves politikus bűnösségét még február végén mondta ki az esküdtszék, a tízéves börtönbüntetést ez alapján szabták ki.

A védelem a tárgyalás során azzal érvelt, hogy az „amúgy kiváló ember” az említett dolgokat „pillanatnyi elmezavarában” követte el. Az esküdtszéket ez nyilván nem győzte meg, a vád azon érve annál inkább, hogy Nagin 22 ízben tanúskodott hamisan a saját perében.

A kegyvesztett politikus így még szerencsésnek is mondhatja magát, hiszen egy ilyen súlyú bűncselekmény esetében a kiszabható büntetés 15-20 évig terjed. A bíró, Ginger Berrigan az enyhítést azzal indokolta, hogy számításba vette, Nagin mennyire szereti a családját, és egyébként mennyit tett New Orleansért.

Clarence Ray Nagin, Jr. 1956-ban munkáscsaládba született és apránként csinált karriert, amelynek a csúcsán a Cox kábeltévé-hálózat helyi csatornáját vezette. Több forrás állítása szerint nem csak regisztrált republikánus volt, de támogatta George W. Bush elnökjelölti ambícióit is 2000-ben. A városvezetői címért ehhez képest már a Demokrata Párt színeiben indult 2002-ben (nyilván a sikerrel való tekintettel két évvel később már Bush demokrata kihívóját, John Kerry későbbi külügyminisztert támogatta az elnökválasztáson). Republikánus elkötelezettségét később cáfolta a politikus.

Megválasztásakor azonban vélhetően nem annyira politikai elkötelezettsége számított, hanem az ígéretei, elsősorban azok, amelyek a városban uralkodó korrupció letöréséről szóltak. Első terminusában ezt komolyan is vette, és ez nem csak abban mutatkozott meg, hogy több városi hivatalnokot lehetett bilincsben látni, de abban is, hogy a hagyományosan szegény város fejlődésnek indult. A mostani ügyben azonban kiderült: Nagin már ekkor is hagyta magát lefizetni egy-egy zsíros önkormányzati megbízás fejében.

Országos hírnévre 2005 nyarán, a Katrina hurrikán idején tett szert. Amikor a világsajtó egyhangúan kritizálta Washingtont, hogy a Mississippi gátjának szakadása után sorsára hagyta New Orleanst – és amikor a városban a polgármestert is igen kemény bírálatok érték a késlekedő és szervezetlen mentés miatt. A hurrikán és az azt követő áradás legalább 1500 emberéletet követelt, és tízezrek veszítették el az otthonukat a városban.

2006 áprilisában Nagin mégis meg tudta őrizni a vezetői széket – ehhez persze az is hozzájárulhatott, hogy abban az időben még a New Orleans-iak kétharmada a szomszéd államokban kialakított ideiglenes szálláshelyek valamelyikén élt. A város megújítása pedig csúcsra futott, és ezzel párhuzamosan Nagin felé is áramlottak kenőpénzek, illetve egyéb ajándékok, magánfogadások, magánrepülőutak. A vád szerint polgármestersége alatt 500 ezer dollárnyi (114 millió forint) illegális jövedelemre tett szert kenőpénzzel, adóelkerüléssel és egyéb formában, ezért járna neki 15-20 év börtön.

Nagin továbbra is tagadja a vádakat, úgy nyilatkozott, ellenfelei rágalmazásának esett áldozatul. Mint elmondta: a Katrina utáni újjáépítés sikere szúrta egyes körök szemét.


A legdrágább vihar
Az Egyesült Államok történetének legnagyobb anyagi kárral járó természeti katasztrófája volt a Katrina hurrikán, amely 2005 augusztusának legvégén csapott le az Atlanti-óceán mentén fekvő Lousianára. A kárt akkori árfolyamon 108 milliárd dollárra teszik, a halálos áldozatok száma meghaladta az 1800-at. A hurrikán a legnagyobb pusztítást New Orleansra mérte, annak ellenére, hogy a korábbi prognózisokkal szemben gyengült a szélvihar ereje. A súlyos esőzések nyomán azonban 53 helyen szakadt át a várost védő gát, és a Mississippiből kiáradó víz ellepte területének 80 százalékát.

new orleans katrina korrupció
Kapcsolódó cikkek