Közélet

Így kerül magyar foci az európai elitbe

Szerepel idén magyar klub a labdarúgás európai elitjében, miután a férfi csapat büdzséjének töredékéből gazdálkodó MTK női csapata a Bajnokok Ligájának főtáblájára jutott

A női Bajnokok Ligájában (BL) a MTK Hungária FC női labdarúgó csapata 20 ezer eurót kapott a legjobb 32 közé kerülésért. Az MTK augusztusban egy négycsapatos selejtezőcsoportot nyert meg, a montenegrói tornán 3-0-ra győztek az észt Pärnu, 1-0-ra a házigazda Ekonomist és 2-1-re a szlovén Pomurje ellen. A főtáblán (ahová már harmadszor jutottak be) az osztrák SV Neulengbach ellen mérkőznek majd meg októberben. Továbbjutás esetén a norvég Stabaek és a német Wolfsburg párharcából győztesen kikerülő csapattal küzdhetnek meg a legjobb 16 között. A Wolfsburg egyébként a legutóbbi két BL kiírás győztese.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzdíjai szerint a legjobb 16 közé, a negyeddöntőkbe és az elődöntőkbe való jutás további 20 ezer eurót jelent. Prémiumként a negyeddöntő vesztesei 25 ezer eurót, az elődöntő vesztesi 50 ezer eurót, a döntőben legyőzött klub 200 ezer, míg a győztes 250 ezer eurót kap még.

Összehasonlításként a férli BL-ben a legjobb 32 közé került csapatok (itt a női kiírással ellentétben csoportmérkőzések vannak egyenes kieséses rendszer helyett) mindegyike rajtpénzként 8,6 millió eurót kapott. A csoportkörben aratott győzelemért egy-, a döntetlenért félmillió euró járt, a nyolcaddöntős szereplés további 3,5, a negyeddöntő 3,9, az elődöntő 4,9 millió eurót ért. A finálé vesztese 6,5 millió (Atletico Madrid), győztese, a Real Madrid 10,5 millió euróval gazdagodott a korábban már megszerzett összegek mellett. Az említett összegek felett még összesen 409,6 millió eurót osztott szét idén az UEFA különböző marketing és nemzeti szempontok alapján. A győztes Real Madrid így összesen végül 57,414 millió eurót gyűjtött össze a BL-ben.

„Az MTK nő csapatának éves büdzséje a férfi szakág költségvetésének a 10 százalékát sem éri el" – nyilatkozta lapunknak az MTK klubigazgatója. Jakobsen József azonban azt is hangsúlyozta, hogy ez némileg torz képet mutat, mivel a férfiaknál több korosztályos csapat van, mint a nőknél. A hazai női mezőnyben valószínűleg a sorozatban már ötödször magyar bajnok MTK a legnagyobb költségvetésű klubok közé tartozik. Jakobsen József kifejtette, hogy külső forrás bevonására kényszerül valamennyi női futball klub.

Az MTK esetében Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország kft. ügyvezető igazgatójaként is több éve stratégiai partnere klubnak. Korábban Kiss László, még a női válogatott szövetségi kapitányaként azt nyilatkozta lapunknak, hogy a női csapatok 80 százalékának az éves költségvetése nem haladja meg a 6 millió forintot. Szponzorok nincsenek, csak mecénások, sokszor az edzők is csak szerelemből dolgoznak.

Az önkormányzatok esetleg ingyenes pályahasználattal támogatják őket. A működésben az MTK-nak a többi klubhoz hasonlóan költeniük kell utazásra, felszerelésre, nevezésre, pályabérletre, a stáb bérezésére. Az UEFA a BL-ben a 2,5 óránál kevesebb repülési idő esetén 3500 eurót fizet térítésként, 2,5 óránál hosszabb repülés esetén 7500 eurót. Az UEFA mérkőzésein a vendéglátó klub fizeti az UEFA szakemberek díjait és minden felmerülő költséget, az európai szövetség bizonyos szintig fedezi a költségeket.

Jakobsen József elmondta, hogy egyes televíziós csatornák gondolkodnak azon, hogy az MTK női BL mérkőzései közvetítsék. Az Eurosporton egyébként rendszeresen ad női labdarúgást, például a BL-t, a Sport 1 pedig nemrég a Magyarország-Franciaország női vb-selejtezőt közvetítette.

Nem jellemző a profi szerződés

Magyarországon 1982-től jegyzik a női futballt, jelenleg 2600 az igazolt játékosok száma 50 klubban (a férfiaknál 127 ezer az igazolt játékosok száma 400 ezer nem regisztrált labdarúgó mellett 2778 klubban). A kétszeres világbajnok Németországban már egymillió felett van az igazolt játékosnők száma. A magyar női válogatott jelenleg a 39. helyen vannak a FIFA világranglistáján, a férfiak a 34. helyen állnak. Jakobsen József, az MTK klubigazgatója lapunknak elmondta, hogy Magyarországon nem jellemző a profi szerződéses női játékos. Jakabfi Zsanett, korábbi MTK játékos, jelenleg a BL-győztes Wolfsburg labdarúgója nemrég azt mondta: pillanatnyilag jól keres, de ez nem szól élete végéig, ezért hivatalnoki állást szerzett. Jakobsen szerint az európai női topcsapatok játékosai megélhetési szint felett kereshetnek.


elit labdarúgás MTK
Kapcsolódó cikkek