Közélet

Bölcsődék: Tízévente nettó ezer forinttal emelkedhet a bér

Jövőre tovább folyik a bölcsődei férőhelyek bővítése. Több száz új munkaerőre lesz szükség, de hiány van a szakképzett kisgyermekeket nevelőkből, az igen alacsony fizetések miatt azonban nem vonzó ez a pálya.

„Jövő tavaszig ezer bölcsődei férőhelyet hoznak létre uniós, 700-at pedig költségvetési forrásból” – közölte az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta, a jelenlegi 42 ezerről 2018-ra 60 ezerre emelnék a férőhelyek számát, a következő években uniós pénzből további 6400-at építenek.

Balog Zoltán tárcavezető a jövő évi bölcsődei fejlesztésekkel kapcsolatban 4,8 milliárd forintos támogatást említett. Rétvári Bence parlamenti államtitkár szeptember elején azt közölte, hogy 659 önkormányzati bölcsőde működik az országban 36 177 férőhellyel és jövő szeptemberre érheti el a férőhelyek száma a 40 ezret.

„Sok helyen van még az országban bölcsődei férőhelyhiány, például Észak-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon” – nyilatkozta lapunknak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke. Szűcs Viktória szerint a nagyvárosok agglomerációjában is kevés a férőhely. Sajnos több megyei jogú városban (ahol egyébként kötelező lenne) korábban nem volt, vagy ma sincs bölcsőde, Salgótarján nemrég nyílt egy.

A BDDSZ vezetője szerint azonban nemcsak a férőhelyek miatt van probléma sok helyen a bölcsődékben, hanem a szakemberhiány miatt is. Egyre többen mennek nyugdíjba, élve a lehetőséggel, hogy 40 év munkaviszony után visszavonulhatnak. És nagyon jelentős a fluktuáció is.

„A legtöbben a szakma alacsony anyagi elismertsége miatt nem mennek dolgozni a bölcsődékbe, vagy az első néhány fizetés kézhezvétele után továbbállnak” – hangoztatta Szűcs Viktória. A fiatalok számára nem vonzó, hogy felsőfokú szakképzettséggel pályakezdőként nettó 81 ezer forintot keressenek. És még 30 év múlva is csak nettó 4 ezer forinttal kaphatnak többet. Diplomás pályakezdőként szintén 84 ezer forint a kereset, ami 10 év munka után alig haladja meg a 94 ezret, miközben óriási felelősség a 3 évnél kisebb gyermeket gondozni-nevelni egy 14 fős csoportban.

Az évek óta változatlan közalkalmazotti illetménytáblán olyan alacsony összegek vannak, hogy azokat ki kell egészíteni minimálbérre, garantált bérminimumra és erre jön rá az ágazati pótlék.

„A bölcsődében foglalkoztatott nevelők száma 2010-13 között közel 9 százalékkal nőtt (6346-ról 6908-ra), amely tovább fog emelkedni 2014-2015-ben is az uniós fejlesztéseknek köszönhetően további 400 fővel” – nyilatkozta lapunknak az államtitkárság. A 2014-2020-as uniós tervezési program keretén belül további 1500 főnek jelenthet majd új munkalehetőséget a bölcsődei ellátás. A KSH adatai alapján az elmúlt négy évben országosan mintegy 1,5 százalék volt a betöltetlen álláshelyek száma a bölcsődékben, ami „nem jelenti azt, hogy emiatt ellátatlanul maradnának a gyermekek”.

Közölték, a 3 év alatti gyermekek ellátására mind a felsőfokú szakképzés, mind a felsőfokú „BA” képzés már jól kiépített, és elérhető az országban. Minden évben elég magas számban végeznek hallgatók a szakképzési rendszer keretén belül és a felsőfokú képzésben is egyaránt, s 2014-ben első alkalommal a neveléstudomány szakon is végeztek már kisgyermeknevelők, koragyermekkor pedagógia szakirányon. A felsőfokú kisgyermeknevelő képzésben résztvevők számának növekedése (2010-ben 409 fő volt, 2013-ban 717 fő) miatt várhatóan egyre többen fogják választani hivatásuknak a bölcsődei szakmát.

A BDDSZ vezetője szerint jelenleg egyfajta túlképzés folyik, mivel több ezer fő is szerez valamilyen fizetős OKJ- szakképesítést, de sok intézmény képzési színvonala kifogásolható. Szűcs Viktória minél több diplomás munkaerőt látna szívesen a pályán.

Béremelést, életpályamodellt követelnek

A kormányfő közölte a parlamentben, hogy jövőre megalkotják az ágazatban dolgozókkal egyetértésben a szociális ágazat életpályarendszerét. A szociális ágazatban dolgozók nemrég azért tüntettek, hogy januártól béremelést kapjanak. Számításaik szerint plusz 14-16 milliárd forintra lenne szükség a jövő évi büdzsében ahhoz, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozók bérszintjét elérjék. Azért is demonstráltak, hogy 2016 januárjától vezessék be számukra az életpályamodellt, amelyre korábban azt az ígéretet kapták, hogy akkor lesz lehetséges, ha az ország gazdasági állapota ezt lehetővé teszi.

bölcsőde
Kapcsolódó cikkek