Közélet

Felsőoktatás: a fiatalok a trendi szakokat keresik

Több tízezer diák töri ezekben a hetekben a fejét azon, hogy az érettségi után hova menjen továbbtanulni. A szülők segítségképp igyekeznek a karrierjüket egyengető tanácsokkal ellátni a gyermekeiket, de az is kirajzolódik, hogy a fiatalok leginkább arra a szakra jelentkeznek, ami a szívük vágya.

Pedig ha a döntés a szülőkön múlna, akkor ők racionálisabb szempontokat is képviselnének: olyan intézményt választanának, amelynek az elvégzése jó eséllyel egy jól fizetett álláshoz vezet - derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) friss felméréséből. Azt mind a szülők, mind a fiatalok hangsúlyozzák, hogy kifejezetten nehéz döntés az iskolaválasztás.

A fiatalok bevallása szerint a felnőtt generáció jellemzően nem szól bele a főiskola választásba: négyből csupán egy diák vallja azt, hogy a szüleivel közösen dönt arról, hova menjen továbbtanulni. Pedig a szülők szemszögéből nézve az iskolaválasztás a gyermekvállalás után a gyermekek életére nézve a második legfontosabb döntés. „A karrierépítés valóban már az iskolaválasztással elkezdődik, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb szempontot mérlegeljük. Jó, ha a diák és a szülő előre látja, hogy a kiválasztott szak megfelel-e majd a gyereknek” – mondja Dr. habil. Vass László, a BKF rektora.

A válaszadók közül négyből hárman önállóan, szülői bevonás nélkül határozzák meg, hogy érettségi után hova menjenek továbbtanulni, ugyanakkor a szülőktől kapott véleményeket is figyelembe veszik. Ők a döntésüket elsősorban úgy hozzák meg, hogy csak azt tudják, milyen – általában egy most trendi – szakra szeretnének jelentkezni, és ehhez keresnek intézményt. Számít nekik az is, hogy milyen az adott főiskola/egyetem híre.

Ezzel szemben a szülők más szempontot helyeznek a lista élére. Ők azt tartják a legfontosabbnak, hogy olyan intézmény felé tereljék a gyermeküket, amelynek az elvégzése jó eséllyel jól fizetett munkát jelent. Nekik is számít az intézmény általános jó híre, valamint a képzés költségeinek mértéke (amelybe nem csak a tandíj, de az egyéb költségek, mint pl. az albérleti díj is számítanak), hisz ők nyitják ki a pénztárcájukat a fiatalok iskoláztatásakor.

A BKF felmérésében megkérdezettek 27 százaléka nagyon könnyen dönt, amikor a felsőoktatásáról van szó. Ők a céltudatos, konkrét tervekkel és naprakész információval rendelkezők csoportja. Ugyanakkor jól látszik, hogy sokaknak segítségre, tanácsra, de leginkább több információra lenne ahhoz szüksége, hogy az iskolaválasztási döntést meghozza.

BKF
Kapcsolódó cikkek