Közélet

Barroso: Ha egy tagállam bevezeti a halálbüntetést, az távozzon az EU-ból

Exkluzív interjút adott az ATV-nek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke. Azt mondta: az Európai Unióban nem lehetséges a halálbüntetés visszaállítása, aki pedig ilyet akar, az távozzon az EU-ból.

Az Egyesült Államokban készített interjút José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság volt elnökével az ATV. A teljes beszélgetést vasárnap este sugározzák, de annyit elárultak, hogy a halálbüntetésről is beszélt az interjúban.

Azt mondta: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés, ez alapfeltétel, az alapvető jogok része. Ugyan Orbán Viktor azt mondta, napirenden kell tartani a témáról való vitát, Barosso szerint a vita már rég lezárult és ezzel minden tagállam tisztában van - írja a hvg.hu.

Az Európai Uniónak nem lehet tagja olyan ország, ahol a halálbüntetést bevezetik – fogalmazott. Hozzátette: egyértelmű mind a jogi, mind a politikai konszenzus arról, hogy az unióban ez tilos, hogy a visszaállítása egész egyszerűen nem lehetséges. "Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az unióból" – mondta az ATV-nek.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyíltan kimondta: ő maga a halálbüntetés híve, Barroso azt mondta: hiba ilyet mondani.

A magyar kormányfő egyébként legutoljára épp péntek reggel mondott valamit a témával kapcsolatban. A Kossuth Rádiónak adott szokásos interjújában úgy fogalmazott: vita van arról, hogy van-e visszatartó ereje a halálbüntetésnek, mert fontos, hogy mit gondolnak erről az emberek. Szerinte az erről vitázóknak bele kell gondolniuk, hogy mi van, ha az ő családtagjukat ölik meg.

Politikai értelemben az a kormány terve, hogy olyan európai közvéleményt szeretnének kialakítani, amely eléri, hogy a halálbüntetésről minden nemzetállam önmaga dönthessen. Én az élet pártján vagyok – mondta a műsorvezető azon kérdésére, hogy halálbüntetés párti-e. Azt mondja, ha halálbüntetés nélkül meg tudják védeni a magukat megvédeni nem képes embereket, akkor nem lesz halálbüntetés, ha nem tudják megvédeni, akkor kell halálbüntetés - írja a hvg.hu.

halálbüntetés EU Barroso
Kapcsolódó cikkek