Közélet

Kutakodni kezd Habonynál a NAV

Az adóhatóság utánanéz annak, miből indít médiavállalkozást Habony Árpád. A miniszterelnök mellett gyakran feltűnő tanácsadó ellen az Együtt kezdeményezett vizsgálatot. A NAV értékelhetőnek ítélte a bejelentést, és megtette a szükséges intézkedéseket, ám ez nem jelenti feltétlenül a vagyonosodási vizsgálat megindítását - írja a nol.hu.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azután fordult a NAV-hoz, hogy kiderült: Habony 50 százalékban tulajdonosa az áprilisban megalapított Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő (MMG) Zrt.-nek, amely médiabirodalom kialakítására készül.

Mivel a a bejelentést értékelhetőnek ítélte, ezért, mint válaszukban fogalmaztak, "a szükséges intézkedéseket megtették". Hogy ez pontosan mit takar, az kérdéses, mivel az esetleges vizsgálatokról és eredményükről további tájékoztatást nem ad. számol be a nol.hu.

Abból, hogy a NAV érdeminek ítélte a bejelentést, nem következik, hogy vagyonosodási vizsgálat indul, hiszen dönthettek volna úgy is, hogy konkrétumok hiányában nem intézkednek az ügyben.
A NAV évente általában kevesebb, mint ezer vagyonosodási vizsgálatot indít, ezeknek csak a töredéke indul közérdekű bejelentésre, a legtöbbször volt üzlet- és házastársak közlései nyomán, mivel nekik lehetnek megfelelő információik. 

Első körben a személyi jövedelemadó-bevallások áttekintése adhat választ arra, hogy Habony milyen jövedelmekből él, alkalmazottként kap-e fizetést, ami fedezné kiadásait. Ha a bevallási adatokból nem látszik, hogy miből futja a Gucci­ táskára, több százezer forintos ruhadarabokra, akkor indulhat a vizsgálat. De erről a NAV már nem tájékoztatja a bejelentőt, ez az adótitok megsértése lenne. Az egyetlen, aki a vizsgálat megindításáról beszámolhatna, az maga Habony.

A vizsgálat azzal kezdődik, hogy egy kérdőívet küldenek, amelyben a NAV arról érdeklődik, honnan és mennyi jövedelme származott az adózónak, majd ezt összevetik azzal, mennyibe kerülhet életvitelének fenntartása. Ha a válasz nem meggyőző, vizsgálhatják bankszámlái forgalmát, eladott és vásárolt ingatlanjait, gépjárműveit is. Ha megállapítják, hogy a költekezés adózott eredete nem bizonyított, fizetési kötelezettséget írnak elő.

Bár Habony gyakran jelenik meg a kormányfő és más fideszes politikusok társaságában, nincs tanácsadói szerződése sem a Miniszterelnökséggel, sem a Fidesz-frakcióval, így innen származó bevétele sem lehet. Az elmúlt években a nevén lévő egyetlen vállalkozás sem jövedelmezett. Esetleges munkaviszonyáról nem tudni. A médiában viszont rendszeresen jelennek meg beszámolók fényűző életviteléről, arról, hogy luxusautóval jár, különösen drága ruhákat, táskákat hord.

Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs a kifizetési listán – rázta le magáról Orbán Viktor nemrég a Habonnyal való viszonyát firtató kérdéseket. Ezzel szemben Habonyt a miniszterelnök dolgozószobájában és a Fidesz-frakcióülések színhelyén is lefényképezték, például tegnap – írta meg az Index –, a kormányülés idején is látták feltűnni az Országházban. A kormányfő azt is mondta, hogy a kabinet csak a Századvégtől kap tanácsokat, ám az intézet azt közölte: onnan nincs fizetése Habonynak.

nol.hu-->

NAV Habony vagyonosodási vizsgálat
Kapcsolódó cikkek