Közélet

A szakrértő szerint presztízsveszteséget okoz a kerítés Magyarországnak

Nem vagyok biztos abban, hogy a kerítés hatékony megoldás a problémára – mondta a Világgazdaságnak Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Intézet Stratégiai Védelmi Kutató Központjának igazgatója. Kiemelte, hogy a kormány lépését nagy érdeklődéssel fogja követni a nemzetközi média is, ez pedig nem lesz túl jó Magyarország megítélésének. „Ha a határzárat nem egyeztette a magyar kormány Szerbiával, akkor annak negatív hatása lesz a két ország kapcsolatára is” – tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: nagyon sokan megkérdőjelezik a határzár hatékonyságát, ráadásul a 174 kilométeres kerítést folyamatosan ellenőriznie kell majd Magyarországnak. A magyar kormány azt gondolja, hogy egyre nagyobb méretű a bevándorlás Magyarországra, és most egy kényszermegoldás születhetett a részükről – véli Tálas. Mindenki másképp ítéli meg azt, hogy a bevándorlás mekkora probléma Magyarországon – tette hozzá –, de az biztos, hogy egész Európának komoly gondot jelent a mostani hullám. Szerinte az igazi megoldást az jelentené, ha azokat a feszültségeket sikerülne csökkenteni, amelyek miatt a migránsok elindulnak Európába. „Az Európai Uniónak azonban egyelőre nincs válasza a problémára” – mutatott rá. Tálas Péter hangsúlyozta: a kerítés a megélhetési, szociális bevándorlókat és a politikai okokból menekülőket is megszűri. A fő probléma pedig éppen ez, hogy a kerítés nem tesz különbséget az illegális bevándorló és a menekült között. „Mindez nem összeegyeztethető az európai bevándorlási politika elveivel.”

Eddig minden hasonló kísérlet komoly kritikát kapott még akkor is, ha a lépések nem ütköztek a nemzetközi jogba. „Ez biztos nem fogja Magyarország megítélését javítani” – mondta Tálas arra a kérdésünkre, hogy miként változhat Magyarország nyugati megítélése. Az embercsempészek szerinte gyorsan alkalmazkodni fognak az új helyzethez. „Tudjuk, hogy az Egyesült Államokban sem állítja meg a kerítés a mexikóiakat a határon” – mutatott rá. (Az USA és Mexikó határa több mint háromezer kilométer hosszú, ennek jelenleg kevesebb mint a felén van fizikai akadály – a szerk.) „Nem egyéni menekülésről van szó már most sem” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a tömeg akkora, amire egy egész szervezett bűnözési iparág épült, és már a menekülteket is az embercsempészek hozzák. „Nem vagyok biztos abban, hogy annyi pluszbiztonságot hoz nekünk a kerítés felépítése, mint amekkora presztízsveszteséget okoz” – összegezte a lépést Tálas Péter.

biztonságpolitika kerítés Tálas
Kapcsolódó cikkek