Közélet

Döntöttek: utat építenek a középkori templomra, hogy ne csússzon az átadás

A kormányhivatal meghozta a döntést, elfedik a Bonyhádon talált XIV. századi templom romjait a most épülő úttal.

Hiába tárták fel példás összefogással a Bonyhádra utazó régészek a város középkori templomának maradványait, hiába az ombudsman figyelmeztetése, az önkormányzat megépíti a romokat veszélyeztető utat - írja a Népszabadság.

Október 1-jén Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze habarcsos tégladarabokat talált Bonyhádon egy útépítés területén. Ezt követően alig öt nap alatt feltárták a település XIV. században emelt plébániatemplomának alapfalát és számos kőfaragványát.

A munka azért volt ennyire gyors, mert az ország minden részéről érkezett segítség, ugyanis a romok fölé tervezett, 550 milliós kormánytámogatásból megépülő utat – ami a 6-os főúttal köti össze Bonyhád belvárosát – az önkormányzat október 23-án akarja átadni. Így csak napok maradtak a templom előzetes feltárására.

Péntek óta a lelkesedés alábbhagyott: ekkor született meg a megyei kormányhivatal örökségvédelmi hatóságának döntése, amely szerint elfedik a romokat, és az eredeti tervek alapján építik meg az utat a templom fölött.

A hivatal úgy látja, az út nyomvonalának módosítása bonyolult és drága lenne. Mindamellett az elfedés  hivatal szerint nem gátolja, hogy később, ha lesz rá pénz, megtörténjen az út áthelyezése, és a templom teljes feltárása.

A Magyar Régész Szövetség ellenzi ezt a megoldást. Az MRSZ elnöke, Lassányi Gábor szerint nemzeti érték a bonyhádi plébániatemplom, ezért folytatni kellene az építmény feltárását, amel alatt csaknem biztosan Árpád-kori előzményeket találhatnak majd.

régészet Bonyhád építés templom út
Kapcsolódó cikkek