Közélet

Az amerikai nagykövet újabb üzenete Magyarországnak

Egy konferencián szólalt fel az amerikai nagykövet, aki, bár említett pozitív példákat, kritikával élt a Magyarországon tapasztalható korrupciós kockázatok miatt. Azt mondta, "nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak", ha közbeszerzésen kívánnak indulni.

Colleen Bell nagykövet a Transparency International által szervezett konferencián beszélt szerdán, és felhívta a figyelmet, hogy bár az Egyesült Államok és Magyarország kereskedelmi kapcsolatrendszere egészséges, de
az amerikai üzleti körök szerint létezik a korrupció érzete, így ha valaki nem a megfelelő játékszabályok szerint játszik, annak súlyos következményei lehetnek.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a múlt héten visszamenőleges hatállyal módosított közbeszerzési törvényre, az összeférhetetlenségi szabályok lazítására is utalva úgy fogalmazott, hogy "Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak". A nagykövet sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozását is  - írja a Portfolio.

A nagykövet szerint éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra és erős civil szervezetekre van szükség ahhoz, hogy a mindenkori hatalom elszámoltatható legyen és kikényszeríthető legyen az átláthatóság. A nagykövet szerint a korrupció olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt. Említett pozitív példákat is, az ukrán határon letartóztatott több tucat határőrt, illetve az online pénztárgép-rendszer bevezetését.

Colleen Bell
Kapcsolódó cikkek