Közélet

Bild: a német kormány a határ lezárását fontolgatja

A német kormány vészhelyzeti tervet fontolgat arra az esetre, ha nem csillapodik a menekülthullám, a formálódó elképzelés lényege a határ lezárása és a belépés megtagadása a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől - írta csütörtökön a Bild című német lap.

A forrásmegjelölés nélküli írás szerint a szövetségi kormány fel akar készülni arra az esetre, hogy Németország már nem tud befogadni menekülteket annyira nagy számban, mint eddig.

A vészhelyzet kezelését célzó, még alakuló elképzelés "magva" az, hogy "messzemenően" lezárják az ország határait és "ideiglenesen" megtagadják a belépést a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől, "azaz szinte mindenkitől".

Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egyetért abban, hogy az "nem eshet szét a menekültkérdés miatt", és ebben "Németországnak nagy felelőssége van".

Az is világos számukra, hogy a Németországba érkező menedékkérők számának "jelentősen csökkennie kell". Mindezt írásban rögzítették a Bild szerint. A cél az, hogy évente legfeljebb nagyjából 400 ezer, azaz napi szinten bő ezer menedékkérő érkezzék. Ezt a számot azonban írásban nem rögzítették, mert Angela Merkel el akarja kerülni a számszerűen kifejezett felső létszámhatár körüli vitát - írta a német lap, amely szerint felmerül a kérdés, hogy mihez lehet kezdeni, ha nem vezetnek eredményre a menekülthullám csillapítását célzó erőfeszítések, és Törökország a vállalásai ellenére nem csökkenti gyorsan és érezhetően az EU-ba átkelő menedékkérők számát.

A CDU a december 14-én kezdődő kongresszusán határozatot szándékozik hozni arról, hogy ebben az esetben "további intézkedéseket" kell tenni. A határozat szövegén szerdán még dolgoztak - írta a Bild. A lap szerint a kormány három hónapja már majdnem "behúzta a vészféket", vagyis napirenden volt a határ lezárása. Szeptember 13-án este (azon a napon, amelyen a berlini vezetés bejelentette, hogy ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést) az eredeti tervek szerint a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség 21 századának kiadtak volna egy bevetési parancsot, amelyben az állt, hogy meg kell tagadni a belépést az EU-n kívüli országok azon állampolgáraitól, akiknek nincs jogosultságuk a beutazásra, akkor is, ha jelzik, hogy menedéket akarnak kérni Németországban.

Angela Merkel azonban Thomas de Maiziere belügyminiszterrel telefonon folytatott megbeszélése után "az utolsó percben" lefújta a tervet, így végül a határellenőrzést ugyan visszaállították, de a menedékkérőktől nem tagadják meg a belépést.

A kancellár azóta teljes erővel dolgozik egy nemzetközi megoldáson, de az újonnan érkező menedékkérők száma nem csökkent tartósan. Görög tisztségviselők szerdán arról tájékoztattak, hogy a Törökország felől érkező tömeg nagysága alig csökkent - írta a Bild, amely szerint a német kormány azzal számol, hogy a naponta érkezők száma hamarosan felszökik 4000-re a jelenlegi 2500 körüli szintről.

Angela Merkel már a törvényhozás alsóházában, a Bundestagban november 25-én elmondott beszédében jelezte, hogy mi is történhet, ha az EU-ban nem sikerül választ találni a menekültkérdésre; a kancellár beszédében kiemelte, hogy ebben az esetben megkérdőjeleződik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet fenntarthatósága - idézte fel a Bild.

Hozzátette, hogy információi szerint Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi koordinátora nemrég CDU-s Bundestag-képviselők előtt arról beszélt, hogy a kormány továbbra is törekedik egy "európai megoldásra", de ha ez nem sikerül, akkor "meg kell fontolni más megoldásokat".

Az egyelőre kérdéses, hogy az SPD partner lenne-e egy ilyen másfajta megoldásban. A szociáldemokraták határozottan elutasították a határok lezárását és a belépés megtagadását a menekültektől, legalábbis eddig - írta a Bild.

Németország kerítés határ
Kapcsolódó cikkek