Közélet

Blatter: harcolni fogok magamért és a FIFA-ért

Évekre eltiltották a sporttól a FIFA és az UEFA elnökét is a korrupciós botrány miatt.

Nyolc évre eltiltották minden sportdiplomáciai tevékenységről Sepp Blattert és Michel Platinit. A büntetés azonnali hatállyal lépett életbe.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korrupciós ügyeinek kivizsgálói azt szerették volna, hogy szervezet etikai bizottsága a FIFA és az UEFA elnökét is tiltsa el egész életére a sportdiplomáciától.

Blatter tegnap a svájci Blick című napilapnak azt nyilatkozta: ejtették a korrupciós vádakat. A FIFA etikai bizottságának vezetője nem kommentálta ezt az állítást - most, az ítélethirdetéskor derült ki, hogy az elnök nem mondott igazat.

A két sportvezetőt egy 2011-es átutalással buktatták le: a vád szerint Blatter kétmillió svájci frankot fizetett ki ekkor Platininek. Mindketten tagadják, hogy ez kenőpénz lett volna, szerintük csak egy olyan összeget fizettek ki késve, ami még azért járt, mert Platini 1998 és 2002 közt Blatter tanácsadója volt. Azt állították: szóbeli megállapodást kötöttek erről az összegről, ezért nem találhattak a nyomozás vezetői papírokat róla. Azt azonban nem tudták megmagyarázni, hogy miért kilenc évvel később kellett kifizetni az összeget, épp közvetlenül azelőtt, hogy Platini látványosan támogatásáról biztosította az újraválasztására készülő Blattert.

Michel Platini 68 éves lesz, amikor az eltiltása lejár - ez a futballdiplomáciában még nem számít idősnek, elképzelhető, hogy ez a botrány sem töri teljesen ketté a karrierjét. Blatter helyzete nehezebb, ő 87 éves lenne az eltiltása végén. Elődje, Joao Havelange ennél csak kicsivel volt fiatalabb, amikor leköszönt a FIFA elnökségéről, most, 99 éves korában pedig az ő egyik korábbi nyilatkozata alapján is nyomoznak a svájci és az amerikai hatóságok Blatter ellen.

Platinit az eltiltás mellett 80 ezer frankra, Blattert 50 ezer frankra büntették meg. Az UEFA (volt) elnöke nem kommentálta eddig az ítéletet, Blatter pedig sajtótájékoztatót hívott össze, ahol azt mondta: harcolni fog saját magáért és a FIFA-ért is.

Ráadásul a FIFA bizottságánál sokkal nagyobb szervezetek is vizsgálódnak: a BBC nemrég úgy értesült, hogy az FBI már közvetlen kapcsolatba hozza Blattert is a korrupciós botránnyal. Hivatalos vádemelés még nem történt.

Blattert egy már ismert ügyben helyeznék vád alá: az ISL nevű sportmarketingcég összesen 100 millió dollár kenőpénzt fizetett a FIFA döntéshozóinak az 1990-es években a televíziós és marketingjogokért. Blatter eddig tagadta, hogy a tudott volna erről - az FBI most ezt cáfolná.

A BBC szerint az amerikai nyomozók megszerezték a botrányban szintén érintett Joao Havelange volt FIFA-elnök egy levelét. Ebben Havelange leírja, hogy Blatter mindent tud a helyzetről.

A korrupciós botrány idén tavasszal tört ki, napokkal a FIFA tisztújító kongresszusa előtt. Blattert ekkor még újraválasztották, ám négy nappal később lemondott. Igaz, azóta is ő vezette a szervezetet - eredetileg azt tervezte, hogy a jövőre megtartott új elnökválasztásig. Ezen a választáson indult volna jó esélyekkel a Blatterrel összevesző Platini, csakhogy a botrány az ő indulását is ellehetetlenítette.

sport UEFA Platini Blatter FIFA korrupció
Kapcsolódó cikkek