Közélet

Visszaélnek a honosítással

Egyre több külföldi állampolgár él vissza a honosítás lehetőségével – derült ki a Belügyminisztérium adataiból. Tavaly 72 személy magyar állampolgárságának visszavonásáról döntött az államfő, ami csaknem hússzor annyi, mint egy évvel korábban. Az érintettek többsége eredetileg szerb, illetve ukrán állampolgárságú - írja a Magyar Nemzet

Csaknem hússzorosára emelkedett tavaly a magyar állampolgárságuktól megfosztott honosítottak száma – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszából, amit a szocialista Kiss László kérdésre adott. A Belügyminisztérium adatai szerint 2011 óta 77 magyar állampolgárság visszavonásáról döntött a köztársasági elnök. Figyelemre méltó azonban, hogy míg 2013-ban csupán egyszer, és egy évvel később is csak négy alkalommal, tavaly már 72 esetben rendelkezett hazánk a magyar állampolgárság visszavonásáról. Érdekes az is, hogy idén a januári adatok alapján már nyolc fő állampolgárságtól való megfosztására tett előterjesztést a miniszter.

Korábban a szaktárca a visszavonásokat az állampolgársági törvény 4. és 9. szakaszának megszegésével indokolta. Azaz például a kérelmezők nem tettek említést büntetett előéletükről vagy az ellenük zajló büntetőeljárásról, illetve valótlanságot állítottak a magyar családi kötődésükről, vagy nem mondtak igazat nyelvismeretükről. A gyanús eseteket a Belügyminisztérium vizsgálja ki, majd Pintér Sándor javaslatára Áder János köztársasági elnök dönt az állampolgárság visszavonásáról - írja a lap.

honosítás
Kapcsolódó cikkek