Közélet

Egyetlen magyar akadémia látszik Európa focitérképén - nem is kérdés, melyik

Ha már a stadionépítések hatására sem lett több a néző a magyar fociban, legalább az eredményesség hozhatna új szurkolókat. De nem.

Az Ajax Európa legjobb utánpótlásnevelő klubja - derül ki a Sporttudományok Nemzetközi Központjának vizsgálatából. Az Index szúrta ki az elemzést: ez alapján a rangsorban egyetlen magyar csapat szerepel, az MTK.

A 31-es európai listát az Ajax vezeti, az amszterdami klub 72 játékost adott Európa legjobb 31 bajnokságának. A második helyen a szerb Partizan Belgrád áll 61-gyel, a harmadik a Dinamo Zagreb 55-tel. Saját nevelésűnek azt a játékost tekintik, aki 15 és 21 éves kora közt legalább három évet az adott klubnál töltött.

Az MTK-t Európa 22. helyén rangsorolják, összesen 37 játékossal. Ez komoly elismerés a Sándor Károly Akadémiának, ugyanakkor azt is jelenti: eddig nincs átütő eredménye az összes többi akadémiának.

Más kérdés, hogy ez a klub eredményességében nem mindig látszik meg, az MTK rapszodikus szereplője a magyar bajnokságnak, az elmúlt két évben az Európa Liga selejtezőjéig eljutott, idén viszont épp bentmaradó helyen állnak. A többi klub, amely nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre - mint például a Kispest vagy a Debrecen -, a felnőttek közt kevésbé támaszkodik a saját nevelésű játékosaira, mint a budapesti kék-fehérek, az NB II-ben most épp ötödik Felcsút felnőttcsapatában pedig szintén gyakran nagyítóval kell keresni a saját nevelésűeket.

Foci sport akadémia MTK
Kapcsolódó cikkek