Közélet

Manpower: Nem profitáltak a munkaerőhiányból

Miközben a híradások egyre égetőbb munkaerőhiányról szólnak, amely pörgeti a munkaerő-kölcsönzést, a Manpower veszteségeket kénytelen rendezni.

Negyedmilliárd forinttal, 3,2 millió forintra szállítja le a törzstőkéjét a nagyobbak között jegyzett munkaerő-kölcsönző, a Manpower Munkaerő Szervezési Kft. Erről határozott a társaság egyszemélyes tulajdonosa, a franciaországi Nanterre-ban bejegyzett Manpower France Holding S.A.S., a lépést veszteségrendezéssel indokolva. Ezt nem is halogathatta tovább: a könyvvizsgáló is felhívta a figyelmet a 2015-ös mérlegbeszámolóhoz fűzött májusi jelentésében, hogy a saját tőke már második éve nem éri el a jogszabályok szerinti minimális értéket, és a tulajdonosok kötelezettsége a helyzet rendezése. Valójában már 2012-ben negatívba fordult, mínusz 19 millióra esett a saját tőke, tavaly év végén pedig már mínusz 243 milliónál tartott.

A Manpower a negatív saját tőke rendezésére negyedmilliárdos pótbefizetést vetített előre, továbbá a jegyzett tőke leszállítását helyezte kilátásba az említett beszámolóban. A Manpowernél nem értünk el felelős vezetőt lapzártánkig, de a mérlegből kiolvasható, hogy az elmúlt években a cég bevételei fokozatosan apadtak. Tavaly a forgalma 2,45 milliárd forint volt, ez csaknem 400 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál, a 2011-ben elkönyvelt 5 milliárdnak pedig a fele. Az elmúlt öt év mindegyikében veszteséget termelt, tavaly 201 millió volt a mínusz, összességében pedig 650 millió körül alakult a veszteség. A cég kötelezettségei tavaly meghaladták az 1,2 milliárdot.

Pedig a Trenkwalder Kft. szokásos éves jelentése szerint pörög a munkaerő-kölcsönzés piaca. Tavaly csaknem 20 százalékkal nőtt a kölcsönzött munkavállalók száma az előző évihez képest, közel 125 ezer embernek volt „közvetlen kapcsolata” munkaerő-kölcsönzőkkel. A növekedés nem meglepő, tekintettel arra, hogy egyre nagyobb az igény a munkaerőre, országosan százezres nagyságrendű a betöltetlen álláshelyek száma. A vállalkozások már nemcsak a szezonálisan jelentkező munkaerőigény miatt fordulnak a kölcsönzőkhöz, hanem egyre több cég onnan kerít állandó dolgozókat is.

Más kérdés, hogy tudnak-e profitálni a kölcsönzők az élénkülésből. A kínálat szűkülésével egyre költségesebb ugyanis a megfelelő munkaerő kiválasztása – legalábbis ezt jelezték a Világgazdaságnak nemrég nyilatkozó cégek. A piacvezetők, a Prohumán, a Trenkwalder, illetve az Adecco ezzel együtt eddig nem küzdött tőkeproblémával. Ez a trió hozta össze a mintegy 1100 munkaerő-kölcsönző által tavaly produkált összesen 202 milliárd forint árbevétel több mint negyedét. A Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. tavaly egyenesen 6 milliárd forinttal, 24,4 milliárdra növelte az árbevételét, és 560 milliós nyereségről adott számot, az ugyancsak 20 milliárd feletti forgalmú Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. pedig 218 millió forint nyereséget jelentett. Az Adecco Személyzeti Közvetítő Kft. 1,7 milliárd forinttal, 13,8 milliárdra tudta növelni tavaly az árbevételét, igaz, az utóbbi két évben már veszteséget mutatott ki.

Manpower
Kapcsolódó cikkek