Közélet

Balkáni állapotok a kollégiumokban: nincs internet, íróasztal és fürdőszoba is alig

Ma jelentették be, de gyakorlatilag már el is indult a nagy kollégiumépítési és fejlesztési program, amelynek keretében hat éven belül tizenkilenc kollégium épül, és száznégyet modernizálnak országszerte. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az emberi erőforrás miniszter által beharangozott 192,6 milliárdos állami beruházáscsomag nyolcezer új férőhely létrehozását jelenti, egyúttal négyezer megszűnését is, mivel sok helyen a komfortosítás és a zsúfoltság megszüntetése csak férőhelyek felszámolása árán lehetséges.

A kollégiumfejlesztési program kapcsán Lánczi András, a sajtótájékoztatónak helyet Corvinus egyetem rektora elmondta, hogy azzal az intézmény nemzetközivé válását is elősegítik, ugyanis a potenciális külföldi cserediákok szemében a budapesti campus a tárgyi feltételek hiánya miatt már nem volt versenyképes. Emellett az universitas igazi közösségformáló terepet kap, miként új szakkollégiumok létrehozására is lehetőség nyílik végre az új diákszállások és egy régóta hiányzó sportközpont felépítésével. (A Corvinus  két kollégium felújításával és egy új építésével szerepel az ütemezésben.)

A helyzet, amelyen a csaknem 200 milliárd forinttal javítani lehet, jelenleg a következő. A diákszállókon lévő szobák 39 százalékához közös fürdőszoba tartozik, minden tizedik diáknak nincs íróasztala, 25 százalékuk nem jut ingyen internethez a kollégiumban, és ugyananennyen csak kábeles internetcsatlakozáshoz férnek hozzá, a szobák felének felújítása pedig emberemlékezet óta nem történt meg -  ismertette Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a helyzetet.

Balog Zoltán miniszter és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár programismertetőjéből kiderült, hogy a kollégiumi helyzetet a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépület Tervező Tanszéke és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának felmérése alapján tekintették át, különös tekintettel a gócpontok, például a legnagyobb kollégiumi férőhelyhiánytól szenvedő Budapesti Corvinus Egyetem, a Testnevelési Egyetem, valamint a győri campus problémáinak mielőbbi megoldását keresve.

A 2023-ig megvalósuló építkezések és felújítások 37.467 kollégiumi férőhelyet érintenek, a jelenlegi 32 százalékos túljelentkezés jelentős részét orvosolva, összességében 8 százalékkal növelve a jelenlegi kapacitást. Miután  a kollégiumi kapacitásnövelést a hajdani PPP-konstrukciókkal nem sikerült orvosolni, és most fognak 29 milliárd forint értékben kiváltani ilyen típusú beruházásokból származó kötelezettségeket - tájékoztatott az államtitkár -, többek között a Semmelweiss Egyetem Lenhossék utcában félbemaradt kollégiumának  átvételéről is megkezdődtek a tárgyalások. A kollégiumfejlesztési program ütemezése szerint idén 24 milliárdot, 2017-2018-ban 68 milliárdot, 2020-2021-ben 50 milliárd forintot, 2022-2023-ban 52 milliárdot költenek építésekre és korszerűsítésekre, amelyek 123 épületet érintenek.

kollégiumfejlesztés kollégium
Kapcsolódó cikkek