Közélet

Egyre korábban halunk meg

A halálozási mélypont 1993-ban volt, több mint 150 ezer magyar hunyt el. Az ezt követő két évtizedben 16 százalékkal esett vissza a halálozások éves száma. Így Magyarországon még soha nem volt olyan magas a születéskor várható élettartam, mint 2014-ben (75,6 év). Ezt a javuló tendenciát törte meg a 2015. esztendő, amikor egy év leforgása alatt 0,2 évvel rövidültek a magyar népesség várható életkilátásai, és a halálozások száma közel 5400-zal múlta felül az előző évit - írja az mno.hu a KSH-ra hivatkozva.

A halálozási többlet az első negyedévre koncentrálódott, de a nyári hőhullámoknak tulajdoníthatóan július–augusztusban is jelentősen emelkedett az elhunytak száma - írja az mno.hu.

Nem egyedül hazánkban volt tapasztalható ez a jelenség, kevés kivétellel Európa összes országában jelentős halálozási növekményt regisztráltak 2015-ben. A jelenség hátterében a tetőző influenzajárvány játszhatott közre, a legnagyobb halálozási többlet ugyanis februárban volt, amikor a járvány tetőzött. A „többlet” legnagyobb részét a 80 év feletti nők adták, vagyis az ő halálukat okozhatta leginkább a vírus szövődménye, területileg pedig Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből adódott arányait tekintve a legtöbb halálozás.

Javuló férfihalandóság

A kutatók nemenként is megvizsgálták az adatokat. Magyarországon évtizedek óta mindig több férfi vesztette életét, mint nő. A fordulópont 2010-ben volt, ez volt az első esztendő, amikor fordult a kocka, és több nő hunyt el, mint férfi. Ennek főbb okai a férfihalandóság nagymértékű javulása és a női népesség jelentősen idősebb korösszetétele.


Bár az elmúlt 25 év adatai alapján a nemek közötti halandósági különbségek a kiegyenlítődés irányába mutatnak, hiszen a nők már nem 8,6, csupán 6,5 évvel számíthatnak hosszabb életre egy férfinál, ugyanakkor még mindig közel 60 százalékkal magasabb a férfiak mortalitása a nőkénél. További részletek itt.

mortalitás magyar halandóság
Kapcsolódó cikkek