Közélet

Töretlenül növekszik Svédország lakossága

Megállíthatatlanul nő a lélekszám Svédországban - a számok a svéd statisztikai hivatal szerint a gyermekvállalási kedv erősödésével és a bevándorlók számának gyarapodásával magyarázható.

Az idei évben tízmillióra, 2024-ben már tizenegymillióra növekedhet Svédország lakossága - jelenti a svéd statisztikai hivatal. A hivatal tájékoztatása szerint a népesség gyorsulása a bevándorlásnak és a gyermekvállalási kedv növekedésének tudható be.

A nemek közti egyenlőséget célzó intézkedések, valamint a szülési szabadság kedvező feltételei eredményezik, hogy egész Európában Svédországban a legkedvezőbb a születési szám - olvasható a Bloombergen.

"A munkaképes korú emberek számának növekedése ellensúlyozza az öregedő társadalomból fakadó ellátási terhet" - állítja a hivatal, mely szerint a 65 év feletti svédek száma 2060-ra már a populáció negyedét teheti ki.

A populáció növekedésének egyi fő hajtóereje továbbra is a nettó migráció lesz - állítja a svéd statisztikai hivatal. Az ország a "nyitott ajtók politikája" által példátlan számú - körülbelül 163 ezer- menekültet fogadott be.

Svédország menekült migráns
Kapcsolódó cikkek