Közélet

A független Skócia nem lesz automatikusan EU-tag

Ha Skócia kimondaná az elszakadást az Európai Unióból kiválni készülő Nagy-Britanniától, az nem jelenti azt, hogy automatikusan „megtarthatja” uniós tagságát. Éppúgy be kell adnia csatlakozási kérelmét, mint bármely más országnak.

„Ha a skótok kiválnak az Egyesült Királyságból, nem kapnak automatikusan uniós tagságot és nem örökölhetik meg London helyét sem” – válaszolta Jacqueline Minor, az Európai Bizottság brit képviseletének vezetője a The Guardian napilap kérdésére.

Ugyanakkor az uniós tisztviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Edinborough „gyorsított” pályán juthatna tagsághoz, mivel már most is megfelel az uniós elvárásoknak. Ugyanakkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője szerint a terminusa végéig, azaz 2019-ig nem lehet szó az Unió további bővítéséről. Egyelőre nem is sürgető a kérdés a skótoknak, mivel London nem lelkesedik a skót függetlenségért: mint azt a Világgazdaság is megírta, ebben a parlamenti ciklusban már nem járulnak hozzá egy függetlenségi népszavazás megtartásához.

A skót függetlenség kérdése az elbukott 2014-es népszavazás után a Brexit-referendum kapcsán merült fel ismét. Amíg a britek többsége a kiválásra szavazott, addig a skót szavazók 62 százaléka a maradásra voksolt. Hasonló a helyzet egyébként a szintén unió párti Wales-ben és Észak-Írországban is, ahol a közös uniós tagság Írországgal évtizedek óta nem látott békét és fellendülést hozott.

Brexit uniós tagság függetlenség Európai Unió Skócia
Kapcsolódó cikkek