Közélet

Beköltözik a NASA Gyulaházára

Hárommilliárdból épül "space-központ" a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Hárommilliárdos "attrakciófejlesztést" hajtanak végre a kétezer fős Gyulaházán, melynek polgármestere korábban csak egy kiállítóterem megépítésére pályázott.

Bárdi Gyula, a település polgármestere a szon.hu-nak azt nyilatkozta: "tavaly pályáztunk egy kiállítóterem megépítésére azzal a szándékkal, hogy a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti, s a repüléstörténeti kiállítási anyag egy része is Gyulaházára kerüljön. Elképzelésünket elsősorban azzal indokoltuk, hogy Farkas Bertalan községünk szülötte, valamint hogy már több mint negyed százada látogatható egy hasonló tárlat a településen".

A polgármester kiemelte: már ekkor felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne, ha a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai csodák is idekerülhetnének.

Bardi Béla hozzáfűzte: nagyon örülnek a lehetőségnek és bíznak benne, hogy egy óriási érdeklődésre számot tartó turisztikai attrakcióval gazdagodik Gyulaháza.

Gyulaháza mellett Sátoraljaújhely is a turizmus fellendülésében reménykedhet, ugyanis két és félmilliárdból üveghíd épül a borsodi településen. 2015 nyarán merült fel először, hogy Szárhegy és Várhegy közé az önkormányzat csak üvegből álló függőhidat építene.

A kormány támogatja a magyar űripari innovációkat

Támogatni kívánja a kormány a magyar űripari innovációkat és segítséget nyújt ahhoz is, hogy a hazai fejlesztések nemzetközi téren is sikeresek legyenek - mondta Mernyei Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az első Magyar űrkatalógus bemutatóján.

Kiemelte, a magyar űripar szinte kizárólag exporttevékenységet végez, ezért különösen fontos, hogy a nemzetközi szereplők - elsősorban az önálló európai űrképesség fejlődését támogató Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) és annak tagállamai - megismerjék a magyar űrtevékenység eredményeit.

Mernyei Ákos felidézte, hogy Magyarország sikerrel zárta teljes jogú tagságának első évét az ESA-ban, a kimagaslóan magas hozzáadott értéket képviselő magyar fejlesztések pedig a nemzetközi közösség számára is hasznosak lehetnek.

gyulaháza NASA űrközpont
Kapcsolódó cikkek