Közélet

Boris Johnson visszaadta amerikai állampolgárságát

A külügyminiszter már korábban is tiltakozott az Egyesült Államok kettős állampolgárokra kivetett "abszolút felháborító" adóztatási gyakorlata ellen. Boris Johnson lemondott amerikai állampolgárságáról, súlyos adókterhektől szabadítva meg ezzel önmagát - írja a Guardian csütörtöki cikke.

A brit külügyminiszter szerepel azon a listán, amelyen 5410 másik személlyel együtt lemondott az amerikai állampolgárságáról 2016-ban, és amelyet az USA Pénzügyminisztériuma hozott nyilvánosságra - tájékoztatott a Guardian.

Johnson New Yorkban látta meg a napvilágot, amikor szülei az Egyesült Államokban dolgoztak, de ötéves kora óta nem él az országban. Döntése nem Donald Trump politikájától való távolságtartásként értelmezhető, valószínűleg mindössze szeretné magát az adóhatóság látókörén kívül tudni.

2014-ben nagy nyilvánosság előtt jelentette ki, hogy az USA megpróbálta adóval sújtani észak-londoni, islingtoni otthonának eladásáért, vagyis valamiért, ami "abszolút felháborító", noha később rendezte tartozását.
2016-ban rekordszámú kettős állampolgár szüntette meg amerikai állampolgárságát, 26 százalékkal többen, mint a második legtöbb lemondást hozó évben még a kilencvenes években.

A többi országgal ellentétben, az USA megadóztatja a nem helyben lakó kettős állampolgárokat is a világszerte keletkező bevételeik után. Az amerikai hatóságok részéről intenzív adó-behajtási kampány vette kezdetét annak nyomán, hogy főleg svájci és egyéb országokban lévő bankok arra buzdítják az amerikai adófizetőket, hogy külföldön rejtsék el a vagyonukat.

Boris Johnson lemondott amerikai állampolgárságáról, súlyos adókterhektől szabadítva meg ezzel önmagát - írja a Guardian csütörtöki cikke.N. A.-->

USA állampolgárság adóhatóság Boris Johnson amerikai
Kapcsolódó cikkek