Közélet

Lech Walesa továbbra is tagadja ügynökmúltját

Ismét hamisítványnak nevezte kedden az ügynökmúltjára utaló iratokat Lech Walesa Nobel-békedíjas volt munkásvezér, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, későbbi lengyel államfő, reagálva ezzel a hamisítást kizáró írásszakértői elemzés múlt heti közzétételére.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) egy hete tette közzé az elemzést, amely szerint Walesa maga írta alá az együttműködésre vonatkozó kötelezettségvállalást az egykori lengyel kommunista belbiztonsággal (SB). A volt államfő akkor a Nobel-díjasok kolumbiai találkozóján tartózkodott, és csak hétfőn tért vissza hazájába.
   
"Nálam jobban tudták az aláírásomat kivitelezni" - jelentette ki a volt elnök, azt állítva, hogy a neki tulajdonított iratok "semelyike sem az ő szövege", és nem jelentésekről, hanem lehallgatott telefonbeszélgetések leiratairól van szó.
   
A lehallgatásokból szerzett információkat szerinte a kommunista belbiztonság arra használta fel, hogy egymás ellen fordítsa a rendszerváltás előtti ellenzékieket. "Megmondták, hogy elintéznek, nem hivatalosan, mert túl erős voltam, hanem +ügynökként+ készítenek ki" - mondta, és annak a véleményének adott hangot, hogy a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) birtokába került iratok az ellene folytatott "törvénytelen háború" részei.
   
"A bölcs emberek az IPN-ben rájönnek erre" - jegyezte meg. Megaláztak, megsértettek - mondta, és a hazaszeretet deficitjének minősítette azt, hogy ilyen helyzetbe hozták. Magyarázat, ellenőrzés nélkül hittek Kiszczaknak - mondta, arra utalva, hogy az IPN-nek az őt kompromittáló iratokat tavaly februárban Czeslaw Kiszczak volt kommunista belügyminiszter özvegye adta át.
   
Úgy értékelte, hogy az ügy "tönkretette a Szolidaritás művét". "Most előléptetnek mindenkit, aki ellenem harcolt" - jelentette ki. Kilátásba helyezte, megtesz mindent, hogy "rendre utasítsa a hazaárulókat, az ostobákat", s közölte, hogy jogászai újabb írásszakértői véleményt készíttetnek.
   
Walesa már többször hamisítványnak minősítette a tavaly februárban nyilvánosságra hozott terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig az SB-nek adott jelentéseit és a saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.
   
A krakkói Jan Sehn Igazságügyi Szakértői Intézet múlt kedden ismertetett 235 lapnyi írásszakértői véleménye szerint az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon, több tucat kézzel írt jelentésen Lech Walesa kézírása szerepel.

 

Lech Walesa ügynök hamisítvány múlt tagadás
Kapcsolódó cikkek