Közélet

Szervezetten verik át az időseket

Budapesten és Pest megyében buzgólkodnak legjobban a csalók, általában internetes közösségi oldalakról, telefonkönyvből tájékozódnak, hogy rátaláljanak potenciális célpontjukra. Tavaly nagyon sok embert károsítottak meg a bűnözők.

A csalók gyakran a telefonkönyvben szereplő adatok alapján vagy internetes közösségi oldalakon szerepelő információk alapján választják ki áldozataikat. Máskor csak találomra szemelnek ki idősebb embereket, hogy megkopasszák őket – közölte a Mediaworks Regionális napilapok központi szerkesztőségével az ORFK kommunikációs szolgálata.

A célcsoport idős emberekből áll, a csalók tudják, hogy ők kevésbé gyanakodnak, ráadásul azonnal elkérik tőlük az értékeiket, a pénzt, nem hagyva nekik időt arra, hogy átgondolják, mit művelnek velük. Kihasználják azt is, hogy az általuk elhitetett váratlan és megrázó helyzetben a becsapott ember csak arra tud gondolni, hogy az, akit szeret, segítségre szorul.

Csapatban csalnak

A csalók nem magányos elkövetők, hanem általában jól szervezett csoportokban folytatják üzelmeiket, mindenkinek megvan benne a kijelölt részfeladata. Az egyik leggyakoribb az unokázósként emlegetett csalás. A tettesek azt hazudják, hogy a célszemély unokája vagy valamelyik rokona balesetet szenvedett. Sürgősen pénzre van szüksége, és őt, az ismerősét kérte meg arra, hogy ezt elintézze. Gyakori módszer az is, hogy a csalók az unoka által felhalmozott tartozásra hivatkoznak, annak kiegyenlítésére kérnek pénzt.

Budapesten és Pest megyében buzgólkodnak leginkább a csalók, a közelmúltban Budaörsön az utolsó pillanatban sikerült megmenteni tőlük egy idős asszony 700 ezer forintját és ékszereit. A rendőrség beszámolója szerint a nőt hajnalban hívta egy magát a lányának mondó telefonáló, azt állítva, azonnal pénzre van szüksége, segítsen rajta. Megbeszélték, hogy a lakótelepen, az anya lakása közelében veszi át az összeget, majd az állítólagos lánya utasítására ékszereket is tett a csomagba. Az asszony azonban a találkozó előtt gyanút fogott, és felhívta a lányát – ő pedig mit sem tudott arról, hogy vészhelyzet miatt pénzt kért tőle. A lány riasztotta a rendőrséget, és a találkozó időpontjában hat rendőr volt a helyszínen. A csaló két tízemeletes panel között, egy parkocskában várt az áldozatára, és többféle valótlan magyarázatot is adott arra, mit keres ott. A táskájában a rendőrök megtalálták azt a telefont, amelyről korábban tízszer hívta az áldozatul kiszemelt asszonyt. A csalással gyanúsított nőt előzetes letartóztatásba helyezték.

Orosházán egy férfi meg egy nő csapott be egy 64 éves férfit, akiről tudták, hogy korábbi balesete miatt­ pénzt kapott egy biztosítótársaságtól. A páros egyik tagja telefonon hívogatni kezdte, elhitette vele, hogy a biztosítótól telefonál, mégpedig mert az összeg egy részét vissza kell utalnia. Meg is fenyegette: ha nem teszi meg, a végrehajtó letiltja a nyugdíjából. Eközben a nő elkérte egy ismerőse bankszámlaszámát, és megbeszélte vele, hogy felveszi és átadja neki a számlára érkező összeget.

A pórul járt férfi tavaly négy hónap alatt több mint 100 ezer forintot utalt át a számlaszámra, amit a magát a biztosító képviselőjének kiadó férfi adott meg neki. A csalásról a számla tulajdonosa nem tudott, a pénzt odaadta a gyanúsítottaknak, ők pedig elköltötték. Az orosházi kapitányság csalás miatt vádemelést javasolt a két gyanúsított ellen.

[caption id="" align="alignleft" width="262"]Sokan hallgatnak a történtekről, mert szégyellik, vagy észre sem vették, hogy becsapták őket. Fotó: ThinkStock Sokan hallgatnak a történtekről, mert szégyellik, vagy észre sem vették, hogy becsapták őket. Fotó: ThinkStock[/caption]Másfél ezer bejelentés

Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint tavaly 1556 hasonló ügyről érkezett bejelentés a rendőrségre. Bűncselekmény 396 esetben történt, 1160 alkalommal azonban meghiúsult az átverés, mert a potenciá­lis áldozat óvatos és éber volt, illetve a rendőrség időben közbeavatkozott. Nem tudni, hogy a hiszékenységet kihasználók mennyi kárt okoznak, de néhány ezer és egymillió forintot meghaladó kártétel is volt – írták. A másfél ezer bejelentés mellett szép számmal fordulhatnak elő olyan esetek is, amikor a sértett hallgat a történtekről, mert szégyelli, vagy észre sem vette, hogy becsapták. Mindenesetre a rendőrségnek nincsenek adatai arról, hogy mekkora a látencia.     

A kommunikációs szolgálat felidézte, hogy az elmúlt években több, unokázós csalásokra specializálódott csoportot is azonosítottak és elfogtak. Kéri, hogy akinek unokáját, valamelyik rokonát ért balesetre hivatkozva felhívnak, feltétlenül bizonyosodjon meg róla, igazat mond-e a telefonáló. Felhívhatják a megnevezett rokont vagy egy másik családtagot, és tőle érdeklődhetnek az illetőről. Sokat segít a rendőröknek, ha a becsapott azonnal értesíti őket. Tavaly többször is így sikerült elfogni vagy tetten érni a csalókat. 

A bűnözők gyorsan reagálnak az adódó lehetőségekre

A kitartóan fagyos idő miatt kelendő a tüzelő, az interneten, újságokban, szórólapokon máris megjelentek az igen kedvező áron tűzifát kínáló hirdetések. Legtöbbször hazaszállítást is ajánlanak, s javarészt csak telefonszámot adnak meg, nevet, webes elérhetőséget nem. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei főkapitányság szerint érdemes óvatosnak lenni, mert látatlanban nem lehet tudni, hogy az eladónak van-e tüzelője, illetve valóban azt szállítja-e le, amiben megállapodtak. A legtöbb ilyen hirdetésben az eladók előleg vagy a teljes vételár átutalásához kötik a kiszállítást, azután sokszor meg sem érkezik a tűzifa, és ha mégis, akkor rossz minőségű vagy kevesebb annál, mint amit kifizettek.

Jenő, a késélező

Sértettek jelentkezését várja a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután Szigetszentmiklóson elfogták R. Jenőt, a késélezőt. A 44 éves gyanúsított 2016 májusa és ez év januárja között budapesti kerületekben és Pest megyei településeken ajánlotta fel, hogy megélezi a késeket. Így jutott be főként idős emberek lakásába, majd miután végzett, az előzőleg megállapodott összeg többszörösét kérte, de több esetben a gyanú szerint átverte az áldozatokat.

Ezt javasolja a rendőrség:

• Soha ne rendeljen terméket ellenőrizetlen forrásból!

• Ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!

• Házhoz szállításkor lerakodás előtt ellenőrizze a tűzifát!

• A kiszállított tüzelőről kérje el a papírokat, amelyek igazolják, hogy azt kapta és annyit, amennyit megrendelt!

• Internetes rendeléskor ne adja ki személyes vagy bankkártyaadatait!

• Ismeretleneket ne engedjen be az otthonába!

• Ha nagyobb összegű készpénzt ad át a szállítóknak, kérje meg egy ismerősét, legyen jelen!

• Ellenőrizze a fa mennyiségét!

(Egy erdei köbméter 1 m x 1 m x 1,7 m – kaloda esetén.)

• Ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!

• Házhoz szállításkor lerakodás előtt ellenőrizze a tűzifát!

• A kiszállított tüzelőről kérje el a papírokat, amelyek igazolják, hogy azt kapta és annyit, amennyit megrendelt!

• Internetes rendeléskor ne adja ki személyes vagy bankkártyaadatait!

• Ismeretleneket ne engedjen be az otthonába!

• Ha nagyobb összegű készpénzt ad át a szállítóknak, kérje meg egy ismerősét, legyen jelen!

• Ellenőrizze a fa mennyiségét!

(Egy erdei köbméter 1 m x 1 m x 1,7 m – kaloda esetén.) Sokan hallgatnak a történtekről, mert szégyellik, vagy észre sem vették, hogy becsapták őket. Fotó: ThinkStock -->

idős típus átverés bűncselekmény szervezett új
Kapcsolódó cikkek