Közélet

Havonta száz órát túlórázhatnának a japánok

Havi 100 órában maximálná a túlórák számát a japán kormány - jelentette a Reuters.

Abe Sinzó japán miniszterelnök munkaerőreformjának fontos része a túlórák számának maximálása, ugyanis a 127 millió főt számláló ázsiai ország híres túlhajszolt munkavállalóiról. A japán kormány tervének egyik indoklása az, hogy egyre több a túlhajszoltság miatti öngyilkosságok száma és a túlon túl leterhelt japánoknak nincs elég idejük a fogyasztásra, a szórakozásra és nem utolsó sorban a családra.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Abe Sinzó Fotó: AFP Abe Sinzó Fotó: AFP[/caption]A program hosszú távú célja a gazdagok és a szegények közötti szakadék csökkentése, valamint az, hogy könnyebben csatlakozzanak a munkaerőpiachoz a nők, a fiatalok és az idősek is.

2000-ben lépett életbe a kétlépcsős munkaügyi-rendszer - emlékeztet a Reuters. Ebben a rendszerben kialakult, hogy a japán vállalatok gyakran alkalmi munkavállalókkal szerződnek, akik kevesebbet keresnek ugyanazzal a munkával, mint szerződéses, állandó munkatársaik.

A Reuters kiemeli, kedden terjesztik elő végül azt a törvényt, amely megszüntetheti a bérszakadékot az alkalmi és az állandó jogviszonnyal rendelkező japán munkavállalók között. A tervezetet több ügyvéd és aktivista is bírálta, mert a programot nem találják hosszú távra jó megoldásnak. Többek között azért sem, mert Abe Sinzó az építőiparban és a logisztikában dolgozókat is mentesítené, ahol így is nagy a munkaerőhiány.

túlóradíj Abe Sindzó Japán abe sinzó bérszakadék túlóra
Kapcsolódó cikkek