Közélet

Idén is a sógoroké a legélhetőbb város

A Mercer idén is elkészítette a legélhetőbb városok listáját, amelyen az első helyet Bécs szerezte meg. A lista további helyeire kizárólag fejlett országok kerültek, hogy pontosan kik, az alábbi cikkből kiderül.

Mint minden évben, a Mercer idén is rangsorolta a világ legélhetőbb városait. Az eredmény 2017-ben sem okozott túl nagy meglepetést, az első öt helyen kizárólag a fejlett nemzetek kerültek. Magyar város nem szerepel a Mercer első helyezettjei között. Mint azt korábban megírtuk, a város "okosításával" élhetőbbé válna Budapest is.

Ahogyan az már megszokott, a felmérés rendszerint a világ többszáz országát listázza. A rangsor alkotói olyan kritériumokat vesznek figyelembe mint a közlekedés, az oktatás, a kulturális sokszínűség, egészségügyi szolgáltatások, a közbiztonság és a környezetvédelmi helyzet.

 

Eszerint a rangsor a következőképpen alakult:

5.  Vancouver

Az ötödik helyen Vancouver város végzett, révén hogy etnikai szempontból ez a legszínesebb város Kanadában. A lakosság csaknem 52 százaléka származik más országból. 

4.  München

Csupán egy hellyel csúszott le a dobogóról München. A német város a Mercer listáján rendszeresen a legjobbak között végez, köszönhetően a város magas életminőségi mutatójának.

3. Auckland

A bronzérmet idén Auckland hozta el. Az új-zélandi kikötőváros a lista élbolyába kerülését kiegyensúlyozott gazdasági környezetének, valamint a magas személyi biztonságának köszönheti.

2. Zürich

A második helyet az összesítésben Svájc legnagyobb városa Zürich szerezte meg. Az ország gazdasági és kulturális központja rendszeresen vezeti a Mercer listáját, de más összesítésekben is igencsak előkelő helyen végez.

1. Bécs

A lista abszolút győztese ebben az évben is Bécs lett, amely immár zsinórban a hetedik alkalommal szerezte meg a győzelmet. A város eredményét gazdag kultúrájának köszönheti.

 

Mercer lista Legélhetőbb város Bécs
Kapcsolódó cikkek