Közélet

Háromszázötvenezer magyar keres állást

A 2017. márciusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 350,8 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint 70 ezer fős csökkenés egy év alatt.

Így 2016 márciusához képest az álláskeresők száma 16,6 százalékkal csökkent. Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, bár a 2017-es év eddigi három hónapjában ezt egy nagyon enyhe emelkedés töri meg. ( 2016. december–2017. februári időszakban 4,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, a nők munkanélkülisége a férfiakénál alacsonyabb szintet ért el.)

Az álláskeresők között a márciusi zárónapon 172,4 ezer férfi és 178,4 ezer nő szerepelt, arányuk 49,2,6-50,8 százalék volt. Éves viszonylatban a férfiak száma 18,6 százalékkal, a nőké pedig 14,5 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők között. Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 156,1 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 44,5 százalékot jelentett a vizsgált hónapban.

Középfokú iskolai végzettséggel 176,2 ezer fő (50,2 százalék), felsőfokú végzettséggel 18,5 ezer fő (5,3 százalék) rendelkezett. A középfokú végzettséggel rendelkezők 52,3 százaléka végzett szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, 23,8 százaléka szakközépiskolát végzett, 4,2 százaléka technikumi, 19,7 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

A tárgyhónapban 180,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 43,6 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek (56,4 százalék) pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők közel fele (48,5 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban - írja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,1 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson- Sopron megye (2,1 százalék, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, emellett megemlíthető még a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között Budapest, Komárom-Esztergom, Vas és Pest megye is.

2017 márciusában a foglalkoztatók összesen 211,6 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 93,3 százalékához igényeltek támogatást.
A legtöbb új munkaerőigény Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 43,9 százalékát - jelenti a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Többen vallják magukat munkanélkülinek

Tavaly történelmi mélységbe, 5 százalék közelébe süllyedt a munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ha azonban az emberek véleményére kíváncsiak a statisztikusok – vagyis ha azt akarják megtudni, hogy munkanélkülinek tekinti-e magát a megkérdezett –, akkor máris 8 százalékra kúszik fel a ráta. A felmérésük definíciója szerint (nincs munkája, aktívan keres állást, és rendelkezésre áll a munkába álláshoz – ezt használja az ILO is) 2016-ban 235 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 73 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor önbesorolás alapján 370 ezer embernek nem volt állása, vagyis ennyien tekintették magukat munkanélkülinek.

munkanélküliség foglalkoztatottság állástalan munkanélküli
Kapcsolódó cikkek