Közélet

Rekordgyanús Picasso-festmény

A Christie’s 35-50 millió dolláros becsértékkel kínálja New York-i irodájának május 15-i, impresszionista és modern műveket kínáló árverésén Picassónak a szeretőjéről, Dora Maarról készített portréját

Az Ülő nő kék ruhában (Femme assise, robe bleue) címet viselő festményt Picasso 1939. október 25-én, a születésnapján festette, és neves magángyűjteményekben volt eddig. Jessica Fertig, a Christie’s alelnöke, az impresszionista és modern művészeti osztály amerikai vezetője szerint erős gyűjtői érdeklődésre számítanak az árverésen.

A kép minden jegyét felmutatja annak, ami Picassót jellemzi abban a korszakában, amikor a szürrealista fotográfus, Dora Maar a szerelme és múzsája volt. A színek, a formák, Dora lendülete és szenvedélye megbabonázta Picassót, és beindította alkotói fantáziáját, mindez tetten érhető az alkotáson.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]A festő szerelmét ábrázoló portré becsértéke 35-50 millió dollár A festő szerelmét ábrázoló portré becsértéke 35-50 millió dollár[/caption]Dora Maar portréira minden esetben nagy kereslet mutatkozik, ha aukcióra kerülnek, rendre igen magas árakon cserélnek gazdát. Több is szerepel közülük a legmagasabb áron értékesített Picasso-művek listáján. Érthető, hogy a Christie’s nagy várakozással néz az árverés elé, már csak azért is, mert az elmúlt évben nem került piacra ennyire kimagasló alkotás Picassótól. Tavaly a Sotheby’s londoni aukcióján Pablo Picasso Ülő nő című alkotása 63,2 millió dollárt ért, és bár ezzel a harmadik legdrágábban értékesített festmény lett 2016-ban, messze elmaradt a művész aukciós rekordárától.

Pablo Picasso vitathatatlanul az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb művésze a 20. századnak, gyűjtők és múzeumok versengenek, ha felbukkan egy értékes alkotása a piacon. Nem véletlen, hogy a „minden idők legmagasabb aukciós leütése” titulus többször is Picassóhoz kötődött. 2015 májusában a Christie’s a mostanival azonos tematikájú, impresszionista és modern témájú árverésén, New Yorkban az Algíri nők (O változat) című képéért 179,4 millió dollárt adtak. Ez egyben a legmagasabb ár, amit valaha festményért árverésen kifizettek.

Picasso két másik festményének aukciós leütési ára is meghaladta a százmillió dollárt, ez mindkét esetben aukciós rekordár volt: a Nude, Green Leaves and Bust című 1932-es kép szintén a Christie’s New York-i árverésén indult 2010-ben, majd 106,48 millió dollárért kelt el. Sajtóhírek szerint az orosz oligarcha, Roman Abramovics vásárolta meg. Ez a festmény is Picasso egyik híres szeretőjét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert ábrázolja, és abban az időszakban keletkezett, amikor a művész elkezdte tudatosan használni a szimbolizmust. A képet 1952-ben vásárolta meg egy műgyűjtő házaspár, Sidney és Frances Brody 17 ezer dollárért, és egészen 2010 májusáig az ő gyűjteményükben maradt, innen került a Christie’s aukciójára.

A másik százmillió dollár feletti Picasso-képet, a Fiú pipával címűt 104,16 millió dollárért adták el 2004-ben a Sotheby’s New York-i árverésén. A mester rózsaszín korszakából származó festményt először John Whitney Angliába akkreditált amerikai nagykövet, Picasso egyik első gyűjtője vásárolta meg 1950-ben 30 ezer dollárért, s amikor özvegye beadta a Sotheby’s árverésére, minden idők legmagasabb, 70 millió dolláros becsértékével indították, de leütési ára ezt is messze meghaladta.

A 2006 májusában a Sotheby’s által árverezett Dora Maar macskával című, 1941-es datálású festmény ára is csak kevéssel maradt alatta a százmillió dollárnak. (Nagyjából azonos időből származik, mint a most piacra kerülő kép, és az alanya is megegyezik.) A 95,2 millió dollárért eladott kép is sokáig pihent egy chicagói magángyűjteményben, ahová 1963-ban került, és csak 2006-ban jelent meg újra a piacon.

A példák is mutatják, hogy a Picasso-főművek iránt azért is tapasztalható ekkora érdeklődés, mert ritkán mozdulnak meg. A prominens gyűjtők joggal érzik úgy, egyszeri alkalom az életükben, hogy ilyen kvalitású Picasso-munkához jussanak.

Pablo Picasso műkincs festmény árverés aukció
Kapcsolódó cikkek