Közélet

Hackertámadás a hajrában

Több ezer levelet tettek közzé az interneten azok a támadók, akik feltörték a vasárnapi francia elnökválasztás esélyese, Emmanuel Macron stábjának rendszerét.

Macron politikai mozgalma, az En Marche! azt közölte: tömeges számítógépes támadás célpontjává váltak péntek éjjel. A CNN információi szerint mintegy 70 ezer fájlt, kilenc gigabyte-nyi adatot töltöttek fel a támadók a Pastebin dokumentummegosztó szolgáltatás oldalára.

Az adatok publikálása nem sokkal a kampánycsend életbe lépése előtt történt, nyilván azzal a szándékkal, hogy Macronnak ne legyen lehetősége érdemben reagálni. A sajtó érdeklődését a belügyminisztérium is elhárította a kampánycsendre hivatkozva.

A közvélemény-kutatások Macron biztos előnyét jelzik

Az En Marche! közlése szerint a több tízezer dokumentum, fotó és levél illegális megszerzése és nyilvánosságra hozatala éppúgy destabilizációs kísérlet, mint az amerikai elnökválasztási kampányba történt beavatkozás. A Trend Micro informatikai biztonsági cég elemzése nyomán ráadásul azt is igazolva látják, hogy ezúttal is orosz állami hackercsoport áll a támadás mögött. Az En Marche! korábban arról számolt be, hogy több, sikertelen támadást is megkíséreltek ellenük.

A legutóbbi közvélemény-kutatások egyébként a centrista Macron biztos győzelmét jelzik a szélsőjobboldali Marine Le Pen ellenében holnap, az elnökválasztás második fordulójában.

hackertámadás Emmanuel Macron Oroszország Franciaország
Kapcsolódó cikkek