Közélet

Baj lehet a házi kutakkal

A jövő nemzedékek szószólója arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a házi vízigény kielégítésére szánt kutak létesítéséről benyújtott törvénymódosító javaslatát, mert álláspontja szerint veszélyezteti a fenntartható gazdálkodást a felszín alatti vizekkel.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményben azt írta: Bándi Gyula a vízügyi szakmai szervezetekkel egyetértésben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a kormány előzetes társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely engedély és bejelentés nélkül tenné lehetővé akár 80 méter mélységű háztartási célú kutak létesítését. Ez a szószóló szerint közvetlenül veszélyezteti a fenntartható gazdálkodást a felszín alatti vizekkel, az ivóvízellátás biztonságát, valamint megakadályozhatja a hatékony állami védelmet.

Kiemelte: az ország ivóvízellátásának 95 százaléka felszín alatti vizekből származik, ezért megóvásuk „a ma és a holnap nemzedékeinek egyaránt érdeke”. Nem engedhető meg még a kockázata sem annak, hogy a felszín alatti vizek szennyeződjenek, emellett a nemzeti vízstratégia szerint számolni kell a túlhasználat miatti kedvezőtlen hatásokkal, miközben az engedély nélküli vízkivételeknek gyakorlatilag nincs következményük. Bándi Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő helyen és módon létesített kút szennyezheti az igénybevett vízbázist, és a szennyezés más, akár a közműves szolgáltatást biztosító vízbázisokhoz is eljuthat.

A szószóló kitért arra is, hogy a kutak tavaly megkezdett felülvizsgálata fontos része a felszín alatti vizek védelmének. A felülvizsgálattal kapcsolatos szabályozás bizonytalansága, az ezzel járó költségek nagysága, illetve a kutak esetleges megszüntetése miatt a lakosság egy része az engedélyezési rendszert látja a probléma forrásának. Bándi a problémák megoldásáért javasolja a kormánynak, hogy ezekre a kérdésekre is kiterjedő hatásvizsgálat után önálló programot dolgozzon ki a kutak rendbetételére, helyreállítására, a felszín alatti vizeket veszélyeztető kutak megszüntetésére.

kút törvény
Kapcsolódó cikkek