Közélet

Moszkva nem örülne Macron győzelmének

Kun Miklós történész, Oroszország-szakértő szerint Oroszországban többségében nem örülnének Emmanuel Macron sikerének, pedig a centrista, Európa-párti jelölt „úgy tűnik, mindenképpen győz”.

Kun Miklóst az M1 aktuális csatornán vasárnap arról kérdezték, hogy Emmanuel Macron mozgalma péntek éjjel közölte, számítógépes támadás érte kampánycsapatukat, amelynek eredményeként a belső levelezésből több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten. Az En Marche! mozgalom a Trend Micro biztonsági cég elemzésére hivatkozva azt állítja, hogy a Pawn Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre az internetes támadást. Az orosz kormányzat tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában.

A szakértő úgy fogalmazott: „ha a Kreml és Moszkva szemével nézzük a dolgokat, olyan nagy jelentősége nincs” a hackertámadásnak. Hozzátette: jelenleg folyik a hibrid háború, a hamis hírek, dezinformáció terjesztése, és a kiberháború, amelyben „majdnem mindenki benne van”.

Úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „jó lett volna” Francois Fillon konzervatív elnökjelölt, aki „emberileg is kötődött” hozzá. A franciaországi eseményeket szélesebb összefüggésbe helyezve a szakértő szerint az látszik, hogy „Putyinnak nem jó”, ha Emmanuel Macron győz, (márpedig egyelőre úgy tűnik, hogy ő fog,) és eközben Angela Merkel, de különösen nem, ha Martin Schulz lesz a német kancellár. Donald Trump amerikai elnökben is „csalódtak” a Kremlben – tette hozzá.

Jelezte, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen „anyagilag is függött a Kremltől”, mert úgy tűnik, felvett kölcsönöket oroszországi bankoktól. Ezt vizsgálták is egy ideig a leköszönő „rendszerhez hű” francia hatóságok – jegyezte meg.

Emmanuel Macron francia elnökválasztás elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek