Közélet

Sokszor elbeszélnek egymás mellett a fiatalok és a cégek

A munkaadók szerint a cég hírneve, a diákok szerint a versenyképes fizetés a legvonzóbb tényező az ideális munkahely kiválasztásakor. Míg a diákok a nyelvtudást képzelik a leghangsúlyosabb elvárásnak a munkaadók részéről, a cégek inkább a lelkes hozzáállást értékelik a jelentkezők kiválasztásakor – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem legfrissebb felméréséből.

Eltérések mutatkoznak a munkaadók és a hamarosan a munkaerőpiacra lépő fiatalok elvárásai és igényei között a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb felmérése szerint.

Míg a vállalatok saját bevallása szerint a lelkes hozzáállás a legfontosabb egy pályakezdő munkatárs felvételekor, a diákok úgy vélik, a kiválasztásnál a nyelvtudás a legmeghatározóbb tényező. A munkaadók mindössze 41 százaléka jelölte meg a felvételi döntés három legfontosabb tényezője között a konkrét szakterület ismeretét, amely a diákok közel 60 százaléka szerint viszont a cégek legfontosabb elvárásai között szerepel. A hallgatók a diákszervezeti múltat és az önkéntességet az eredmények alapján fontosabbnak tartják (15 és 25 százalék), mint a munkaadók (6 és 12 százalék). A kutatás szerint a munkaadók és a diákok is egyetértenek abban, hogy az egyetemi évek alatt szerzett szakmai tapasztalat komoly előnyt jelent a pályakezdők számára - derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem legfrissebb felméréséből.

A hallgatók többsége (73 százalék) szerint egy állásinterjún az első benyomás kialakításakor a legfontosabb a magabiztos fellépés. A diákok sokkal fontosabbnak tartják a megjelenést (60 százalék) mint a munkaadók (30 százalék), míg a cég és az adott iparág ismerete egyik fél szerint sem szerepel a legfontosabb tényezők között. A munkaadók szerint az első benyomás legfőbb szempontja a nyitott hozzáállás (82 százalék), míg ez a diákok szerint kevésbé fontos a cégek számára (42 százalék). A diákok csupán harmada tarja fontosnak a testbeszédet, a válaszadó cégek közel fele viszont komoly következtetéseket von le a gesztikulációból az első állásinterjún. A tájékozottság a cégek számára döntő tényező (70 százalék), míg a diákok csupán 40 százaléka szerint fontosak az általános ismeretek az első állásinterjún.

Arra a kérdésre, hogy a hallgatók mi alapján választanának ki egy adott céget, a versenyképes fizetés (80 százalék), a rugalmas időbeosztás (50 százalék), és a kreatív munkavégzés (40 százalék) lett a három leggyakrabban megjelölt válasz. A cégek ezzel szemben úgy vélik, a pályakezdők számára a legfontosabb tényező a cég hírneve és elismertsége (82 százalék), míg a versenyképes fizetés és a rugalmas időbeosztás holtversenyben (45 százalék) a második helyen áll - derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem legfrissebb felméréséből.

munka Budapesti Metropolitan Egyetem diploma METU diplomás
Kapcsolódó cikkek