Közélet

Bomba üzlet a Bajnokok Ligája, csak nem nekünk

Az Európa-liga-szerepléshez már elegendőnek kellene lennie a legtőkeerősebb magyar futballcsapatok költségvetésének, a Bajnokok Ligájához azonban ma még nem. A szakértő szerint a labdarúgásra költött pénz nem köszön vissza úgy a csapatok teljesítményében, mint egy piacgazdaságban szokott.

Míg egy piacgazdaságban a labdarúgásra költött pénz mennyisége hároméves távlatban 90-95 százalékos összefüggésben áll a teljesítménnyel, addig idehaza ez az arány legfeljebb 70 százalék – mondta lapunknak Dénes Ferenc sportközgazdász arra utalva, hogy a Honvéd alig 1,5 milliárd forintos költségvetéssel meg tudta nyerni az NB I.-et, miközben a Videoton két és félszer, a Ferencváros pedig háromszor ekkora összegből gazdálkodhat. De még kézenfekvőbb és aktuális példa a szakember szerint, hogy a magyar válogatott Izlandot, Portugáliát és Ausztriát megelőzve csoportgyőztes lett a franciaországi Európa-bajnokságon, egy évre rá pedig kikapott az amatőrökből álló Andorrától.

Forrás: MW

A sportközgazdász úgy látja, annyi állami forrás áramlik a magyar futballba, hogy nem beszélhetünk esélytelenségről a nemzetközi porondon, ugyanakkor 20 millió eurós, azaz mintegy 6 milliárd forintos éves büdzsével kell rendelkeznie egy futballklubnak ahhoz, hogy háromból kétszer jó eséllyel bejusson a Bajnokok Ligája 32 csapatos csoportkörébe. Ma még a legtőkeerősebb hazai egyesületek sem gazdálkodhatnak ennyiből, de Dénes Ferenc szerint a közvetlen riválisainknál, azaz a román, ukrán, szlovák vagy éppen cseh piacon fogy a levegő a futball körül, itthon pedig úgy tűnik, biztosítva van a hosszú távú finanszírozás, így az elvi lehetőség adott az erőviszonyok megváltoztatására. A második számú európai kupában, az Európa-ligában viszont már idén is elegendő lehet a főtáblás szerepléshez a Ferencváros vagy a Videoton költségvetése.

Kétségtelenül hatalmas üzlet a Bajnokok Ligája, a selejtezők negyedik fordulójába, az úgynevezett playoffkörbe jutó 20 csapat között 50 millió eurót, azaz 15,4 milliárd forintot osztanak szét, a főtáblára kerülő 32 együttesnek pedig külön-külön 12,7 millió euró kerül a bankszámlájára. Ezenfelül a csoportkörben minden egyes győzelem 1,5 millió eurót ér, a döntetlenek pedig 500 ezret. Mivel a BL 1992 óta íródó történetében eddig a lépcsőfokig csak két magyar futballklub – a Ferencváros (1995) és a Debrecen (2009) – jutott el, a prémiumokat tekintve nem érdemes messzebbre nézni.

A 24 év után magyar bajnoki címet nyerő Honvéd a második fordulóban kapcsolódik be a kvalifikációs sorozatba, de az izraeli aranyérmes Hapóél Beér-Sevával szemben sportszakmai és anyagi megközelítésből sem a párharc favoritja. Az Európa-ligában az FTC-nek és a Videotonnak kiemelt csapatként kötelező feladat a továbbjutás a selejtező első körében lett, illetve máltai riválisa ellen, a Vasasnak viszont aligha lesz könnyű dolga az izraeli Beitar Jeruzsálemmel.

BL Európa Liga magyar foci
Kapcsolódó cikkek