Közélet

Kiderült, hol érdemes élni a világban

Toronymagasan vezetnek a skandináv országok a Társadalmi Haladás Index legfrissebb eredményei szerint.

Egyértelműen Európa északi államai a legélhetőbb helyek a világon. A top 10-be ezen országok mellett csak Kanada, Ausztrália és Új-Zéland fért be. Az Egyesült Államok pedig csupán a 18. pozíciót tudta megszerezni, ezzel a lista készítői jóléti szempontból a másodosztályú országok közé kategorizálják. Az USA „képtelen eleget tenni az alapvető emberi szükségleteknek, életminőségbeli javulást biztosítani az állampolgárainak, megvédeni a környezetet, illetve mindenki számára lehetőséget nyújtani a személyes döntéshozatalra” – idézi a Bloomberg a Társadalmi Haladás Indexet elkészítő Social Progress Imperative kutatóközpont ügyvezetőjét, Michael Greent.

Forrás: Shutterstock

A mutató évente ötven társadalmi és környezeti tényező alapján osztályozza az államokat, egyéb jóléthez kapcsolható mutatókat is magába foglalva. Így például a Világ Boldogság Jelentés is részét képezi, melyet márciusban publikáltak, s Norvégiát, Dániát, illetve Izlandot sorolja az élre. Mint ahogy a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szeptemberi Lancet-tanulmány eredményeit is figyelembe vették (ahol Izland, Szingapúr és Svédország végzett a legelőkelőbb helyen). Az index összesen 128 államot sorolt be hat osztályba. Figyelembe vesznek szempontokat az alapvető emberi szükségletektől kezdve – az alapismeretekhez, oktatáshoz való hozzáférésen, lehetőségeken, a személyes biztonságon, a környezet minőségén keresztül – egészen a személyes szabadságig, toleranciáig, egészségmegőrzésig terjedően.

A társadalmi haladás alapján elkészült rangsor még a hasonló megtermelt jövedelemmel (GDP-vel) rendelkező országokat is igen eltérő helyekre sorolja. A jelentést publikáló csoport ennek kapcsán kiemelte, hogy a ami az állampolgárok jómódját tükrözi, egy tényezője csupán a társadalmi jólétnek. Utóbbi javításában egyéb tényezők alapján is előrelépést kell elérni. Az Egyesült Államok például a „tolerancia és befogadás”, illetve az „egészség és jólét” kategóriákban teljesített a leggyengébben. Felmérések szerint 2014 óta az USA-ban jellemzőbbé vált az egyes társadalmi csoportokkal szembeni diszkrimináció.

Az összeállítás Magyarországot a 37. helyre sorolja, 77,32 ponttal. Az alapvető szükségletekre adott pontszám 90,06, a lehetőségek terén azonban gyengének (61,22 pont) értékelték hazánkat.

jóléti társadalom Társadalmi Haladás Index Skandinávia
Kapcsolódó cikkek