Közélet

A futball és a vallás fontosabb a bojkottnál

A sport a közös nyelv – ez az olcsó közhely az arab világban is érvényesülni látszik.

A június 5. óta tartó öböl menti válságban felhúzott falakon hajszálrepedések keletkeztek: a Katar ellen gazdasági-diplomáciai blokádot hirdető négy arab állam közül az Egyesült Arab Emírségek engedett elsőként a nyomásnak, és azonnali hatállyal engedélyezte az állami kézben lévő Etisalat és Du kábeltársaságoknak, hogy visszategyék a kínálatukba a többnyire labdarúgó-mérkőzéseket közvetítő sportcsatornákat – írja a Bloomberg.

A gond ezzel az, hogy a beIN sportcsatornái, és velük együtt a lassan induló angol bajnokság régiós közvetítési jogai a katari Al Jazeera Media Networkhöz tartoznak. Ahhoz, amelynek teljes felszámolása szerepel a Szaúd-Arábia és szövetségesei által Katar ellen hirdetett bojkott követelései között. A szaúdiak is tettek egy gesztust, ezentúl beengedik a mekkai zarándoklatra érkező katariakat.

Mindez jól szemlélteti, hogy a nemzetközi terrorizmussal meggyanúsított, de az elszigetelés elől menekülőutakat találó gazdag Katar elleni fellépés egyre kevesebb sikerrel kecsegtet. Ez a meccs azonban nem a futballpályán, hanem zöldasztal mellett dől el. A hétvégén újabb diplomáciai nyomást helyeztek a bojkottálókra azután, hogy Rex Tillerson világossá tette: az Egyesült Államok elégedett a katariak által foganatosított, a terrorizmus elleni harcot érintő ígéreteivel.

Az amerikai külügyminiszterhez csatlakozott brit kollégája, Boris Johnson, aki értékelte a katari emír kiállását a terrorizmus ellen, s a bojkott feladását kérte a szaúdiak vezette alkalmi koalíciótól. Az Európai Bizottság is megszólalt, Federica Mogherini külügyi biztos is a konfliktus gyors és békés lezárására szólított fel, miután Kuvaitban találkozott Szabah al-Ahmad al-Sabah emírrel. Ehhez Brüsszel minden segítséget megad. Az amerikai központi haderő parancsnoka, Joseph Votel tábornok Dohában elismeréssel szólt a katariak terrorizmus elleni fellépésről – írja az al-Dzsazíra hírportálja.

Időközben Katar egyik legfőbb szövetségese, Törökország is beszállt a diplomáciai mókuskerékbe. Recep Tayyip Erdogan vasárnap Szalman szaúdi királlyal és Mohammed bin Szalman koronaherceggel tárgyalt, majd az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) részéről közvetítőként fellépő kuvaiti emírt kereste fel, hogy onnan Katarba menjen át, ahol fejedelmi fogadtatásban részesült, miután a bajban sem hagyta magára szövetségesét. Erdogan tárgyalásairól érdemi információ eddig nem szivárgott ki azon túl, hogy a török elnök szerint mindenki veszít a jelenlegi helyzet konzerválódásával.

Katar al-Dzsazíra
Kapcsolódó cikkek