Közélet

Nekiugorhatnak a nyugdíjreformnak

Túlélte a korrupciós botrányt Michel Temer brazil elnök, így hatalmon maradhat, és ismét a gazdaságra koncentrálhat.

A brazil kormány hamarosan visszatérhet a nyugdíjreform tárgyalásához, miután az ellenzéknek nem sikerült az alsóházban korrupciós vádak miatt alkotmányos eljárást indítania Michel Temer ellen. Az elnök így kitöltheti jövőre lejáró mandátumát, és elkezdheti azoknak a gazdasági reformoknak a végrehajtását, amelyek szükségesek a súlyos költségvetési hiány lefaragásához. „Sürgősen el kell indítani az országot a növekedés, a munkahelyteremtés, a modernizáció és a társadalmi igazságosság útján” – idézte a Bloomberg az elnököt.

Az elnök gazdasági terveinek alapja a nyugdíjreform, amelyről a tervek szerint augusztus végén szavazhat az alsóház, a szenátus pedig októberben hagyhatja jóvá. Félő azonban, hogy a jövő évi parlamenti választásokig nem tudnak elfogadni még egy felvizezett törvényt sem, a tervezett módosítások ugyanis kimondottan népszerűtlenek.

Michel Temer brazil elnök
Forrás: AFP

A nyugdíjrendszer megváltoztatása régóta napirenden van, Brazília ugyanis e téren az egyik legnagyvonalúbb ország a világon, ahol átlagosan 54 éves korban lehet szinte teljes ellátással nyugdíjba vonulni. Az elnök most először nyugdíjkorhatárt akar bevezetni, nők esetében 62, a férfiaknál 65 éves korban, és a juttatások csökkentését javasolja. A nyugdíjak teszik ki a költségvetési kiadások közel felét, s befektetők szerint a rendszer megreformálása nélkül nincs más kiút, csak az adóemelés. Változtatás nélkül a becslések szerint a népesség elöregedése miatt 2060-ra a 17,2 százalékát tennék ki a társadalombiztosítási kiadások a tavalyi 8,1 százalék után. Májusban, a törvény szakbizottsági szavazásakor azonban erőszakos összecsapásokba torkolltak a tiltakozások az ország nagyvárosaiban, a szakszervezetek pedig általános sztrájkot hirdettek tiltakozásképpen. Akkor felmérések szerint a megkérdezettek 71 százaléka ellenezte a törvényt.

A Reuters értesülése szerint a kormányzat a nyugdíjreformmal teszteli a törvényhozókat, és a parlamenti támogatás függvényében döntenek majd arról, hogy belekezdjenek-e az adórendszer egyszerűsítésébe. A legfontosabb azonban a költségvetési hiány csökkentése. Temer már megemelte az üzemanyagokra kivetett adót, befagyasztotta a kiadásokat, és felgyorsította az eszközértékesítést. Henrique Meirelles pénzügyminiszter a héten megerősítette, hogy a kormány tartani akarja a 139 milliárd reálos (44,6 milliárd dolláros) hiánycélt, az elsődleges deficit azonban a júniust megelőző 12 hónapban elérte a 167,2 milliárd reált (55,7 milliárd dollárt), ami a GDP 2,62 százalékát teszi ki, és messze meghaladja a vártat. A brit hírügynökség kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a hiánycél módosítása a végső eszköz, amit még e hónapban bejelenthetnek, és semmiképpen nem haladhatja meg a tavalyi 161 milliárd reált (54,6 milliárd dollárt). További adóemeléssel azonban aligha próbálkozhatnak, mert azt nem fogadná el a parlament.

Az egész terv borulhat azonban, mert Rodrigo Jadot legfőbb ügyész még legalább két ügyben vádat emel az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozása és zsarolás miatt. A képviselőkön így nagy lesz a nyomás, hogy elmozdítsák Temert, akit egyébként is csupán a brazilok 5 százaléka támogat.

brazil elnök Michel Temer
Kapcsolódó cikkek