Közélet

Elszigetelhetik Észak-Koreát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ma fontos döntést hozhat Észak-Koreával kapcsolatban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ma szavaz az Észak-Korea elleni újabb szankciókról. Japán támogatja az Egyesült Államok törekvését, hogy a büntetőintézkedések részeként tiltsák meg az olajszállítást az országba, ezt azonban Oroszország és Kína aligha fogadja majd el. Bár mindkét ország elítélte a legújabb nukleáris kísérletet, attól tartanak, hogy az olajszállítások leállítása az észak-koreai rezsim összeomlásához vezetne.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője
Forrás: MTI

Brüsszel már korábban betiltotta kőolajszármazékok szállítását, valamint az ottani befektetéseket, és kitiltotta az észak-koreai repülőgépeket az légteréből. Büntetőintézkedésekről döntött a Fülöp-szigetek is: a külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy az ország azonnali hatállyal felfüggeszti a kereskedelmét Észak-Koreával. A lépés sok nehézséget okozhat Phenjannak, a Fülöp-szigetek ugyanis az ország ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere, és az észak-koreai 60 százalékát a fegyverkísérletekhez szükséges áramkörök és számítógépek teszik ki.

Észak-Korea megbüntetését nehezíti, hogy az ország folyamatosan kijátssza a nemzetközi szankciókat. Az ENSZ szakértőinek szombaton nyilvánosságra hozott jelentése szerint Phenjan az elmúlt hat hónapban 270 millió dollár értékben exportált elsősorban szenet és vasat a többi között Kínába, Indiába, Malajziába és Srí Lankára.

Észak-Korea ENSZ szankciók kereskedelem
Kapcsolódó cikkek