Közélet

Gyerekcipőben jár a karitatív munka

Egyelőre nem dúskálnak itthon a cégek a karitatív kezdeményezésekben, holott az egyik legnagyobb kihívásra, a munkaerő megtartására nyújthat megoldást.

Egyelőre nem dúskálnak itthon a cégek a karitatív kezdeményezésekben, holott az egyik legnagyobb kihívásra, a munkaerő megtartására nyújthat megoldást. Hiszen az önkéntes munka elősegíti a személyes fejlődést, erősíti a vállalat iránti elkötelezettséget, és javítja a munkahelyi légkört, ezáltal csökkentve a fluktuációt – írja az Adecco Group elemzése.

Forrás: AFP

Egy kutatás szerint a megkérdezett aktív keresők mindössze 21,5 százaléka nyilatkozott arról, hogy munkahelyén lehetősége van részt venni önkéntes programban, miközben 74 százalék tartja fontosnak, hogy a vállalatok ilyen jellegű programokat szervezzenek dolgozóik számára. „Az önkéntes programok a vállalatnak és a dolgozóknak is rengeteg haszonnal járnak. Csapatépítő jellege miatt pedig a kiégés elleni küzdelemben fontos eszköz lehet, hisz a segítségnyújtás feltölti, motiválja, új kihívások elé állítja a munkavállalókat, erősíti a csapatszellemet, az összetartozás érzését” – mondta Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Adecco csoport – mint a világ egyik legnagyobb humánerőforrás-szolgáltatásokat nyújtó cége – nemcsak igyekszik felhívni a figyelmet az önkéntes munka fontosságára, hanem Win4Youth programjával példát is mutat más vállalatoknak. A kezdeményezés célja minden évben egy kiválasztott sportágban lehetőséget biztosítani az Adecco-dolgozók számára, hogy személyes részvételükkel támogassanak beteg vagy hátrányos helyzetű gyerekeket. A kiválasztott sportág idén a triatlon volt, amely hosszú távú, stratégiai gondolkodást igényel, akárcsak a munka világa. Az Adecco dolgozói és partnerei futással, kerékpározással és úszással gyűjthettek kilométereket, melyek révén idén mintegy 15 millió forinttal támogatják a Bátor Tábort.

A fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti az 5 milliárd forint keretösszegű Önkéntesség személyre szabva program, amelyben a fiatalok fél vagy egy évig társadalmilag hasznos tevékenységet végezhetnek például a mentőszolgálatnál, szociális területen vagy a gyermekvédelemben, miközben a fiatalokat fogadó intézményeknek is kötelezettségeik vannak. Biztosítaniuk kell például fél vagy egy éven át tartó pályaorientációs tanácsadást és nyelvoktatást

– mondta Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

A Vodafone önkéntesei idén tizenegyedik bevetésükön vannak túl. Legutóbb szeptember elején indultak az Irma hurrikán által sújtott övezetbe azért, hogy segítsék a mentőcsapatok munkáját egy hordozható mobilhálózattal. „Büszkék vagyunk rá, hogy munkatársaink az innováció és a mobiltechnológia használatával képesek embereknek segíteni szerte a világban, a katasztrófa sújtotta területeken” – mondta Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese. Hetven kiképzett munkatárs alkotja az Instant Network csapatot, és készen állnak, hogy természeti vagy humanitárius katasztrófára reagáljanak.

karitatív szervezetek
Kapcsolódó cikkek