Közélet

Egyetemeken is képeznek majd informatikus üzemmérnököket

A mérnök-informatikus üzemmérnök szakot három felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem is elindítaná.

Mérnök-informatikus üzemmérnök szak indulhat három egyetemen is, így idővel enyhülhet a munkaerőhiány az ágazatban – tudta meg lapunk. Az Informatikai Vállalkozók Szövetségének oktatási igazgatója, Bozsonyi Károly a Világgazdaságnak elmondta: mérnök-informatikusokat, gazdasági informatikusokat és programtervező informatikusokat is képeznek több egyetemen, ám egyrészt jelentős a lemorzsolódás, másrészt a képzés erősen elméleti jellegű. Ebből is fakadhat, hogy a hallgatók többsége az alapképzés elvégzése után mesterképzésen kívánja folytatni a tanulmányait. A mérnök-informatikus üzemmérnök szak, amelynek a beindítását a gazdasági szereplők szorgalmazzák, a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt a hat féléves képzés során.

A tervek szerint az utolsó két félévben kooperatív módon zajlik majd az alapképzés, azaz a hallgatók már dolgoznak egy adott cégnél, így mérsékelhető a súlyos informatikushiány. Az igazgató emlékeztetett, hogy egy két éve végzett felmérés szerint 22 ezer informatikus hiányzott a magyar munkaerőpiacról, Bozsonyi Károly biztos abban, hogy ma még több informatikusra van szükség, jövőre ismét felmérik az igényeket. A mérnök-informatikus üzemmérnök szakot három felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem is elindítaná a 2018–19-es tanévben, de erre még nem kaptak engedélyt a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságtól.

Az igazgató bízik abban, hogy a szükséges engedélyeket februárig kiadják, mert a szeptemberi képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni. Bozsonyi Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több rövidebb, 6–12 hónapot átölelő informatikai tanfolyamot indítanak cégek, például Java-fejlesztők képzésére. Néhány hete pedig egy cég több milliárd forintnyi állami forrást nyert el közbeszerzési pályázaton informatikai képzésekre.

egyetem üzemmérnök
Kapcsolódó cikkek