Közélet

Sok agyrázkódást hoz a támadójáték

Az összes agyrázkódás 22 százalékát a passzvédekező (cornerback) pozíció játékosai szenvedik el.

Az összes agyrázkódás 22 százalékát a passzvédekező (cornerback) pozíció játékosai szenvedik el a Nemzeti Futball-ligában (NFL), de az elkapók között (15 százalék) is sokan eshetnek áldozatul a játékosok körében rettegett problémának – derült ki az NFL Világgazdaságnak küldött tájékoztatásából.

Forrás: Shutterstock

A téma egyre többet szerepel az amerikai sajtóban is, mivel elfogadott tényként kezelik az agyrázkódások hosszú távú negatív hatásait, ami a sportág (és egyben a liga) jövőjét is befolyásolhatja.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb ilyen típusú sérülés láthatatlan marad, és valószínűleg nem is vizsgálják őket, hiszen a támadó-, illetve védőfalban szinte minden játékban ütésnek teszik ki a fejüket a játékosok, ami kisebb, azonban nagy mennyiségű agyrázkódást jelent. Ennek ellenére a támadó falemberek 11, a védő falemberek sérülései pedig mindössze 6 százalékát teszik ki az NFL hivatalos agyrázkódás-statisztikájának, mégis, ezeknek jelentős hatásuk lehet a játékosok egészségére.

Az elmúlt években a liga igazgatója, Roger Goodell a támadójátékot segítő szabályok módosítása mellett tette le a voksát, ezzel látványosabbá téve a sportágat. Ez a döntés viszont az agyrázkódásokra is nagy hatással volt: a fejsérülések csaknem fele (44 százaléka) ugyanis passzjáték során következik be, igaz, a futójátékra is 30 százalék jut. Ennek fényében különösen érdekes, hogy Goodell jövőre lejáró szerződésének hosszabbításáról keringenek a pletykák, ráadásul az agyrázkódások problémája mellett számos más kérdésben is támadják az igazgatót.

agyrázkódás sérülés támadójáték
Kapcsolódó cikkek