Közélet

Történelmi ritkaságok a kiegyezés évfordulóján

A Központi Antikvárium 199 tétellel de­cember 1-jén tartja 145. árverését az Andrássy Egyetemen, a Festetics-palotában.

Az árverés a 150 évvel ezelőtti kiegyezéshez köthető emlékekkel kezdődik. Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök saját kezű, német nyelven írott levele egy magyar garibaldista ügyében 400 ezer forintról indul, Deák levele az osztrák birodalmi gyűlés elnökének 1848-ból 200 ezer forintról, Kossuth 1852-ben angol nyelven írt ajánlólevele 180 ezer forintról.

Kalapács alá kerül egy, az Andrássy-kormány működésének emléket állító komplett gyűjtemény díszmappában, bársonybélelésű, bőrborítású fadobozban, 5 millió forintos kezdőáron. A történelmi és művelődéstörténeti szempontból is páratlan kollekció a kormány minden tagjától egy-egy saját kézjeggyel ellátott dokumentumot és egy – a kormány megalakulásakor készült – fényképet tartalmaz. Az okiratok az adott személy hivatali idejéből származnak.

Izgalmas az aukció fényképanyaga is, benne Klösz György vasúti témájú sorozata 300 ezer forintért. Klösz György fényképész, festő a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja. 1866 körül érkezett Pestre, több műtermet működtetett a Belvárosban. Munkásságának jelentőségét az adja, hogy gondosan dokumentálta az átalakuló város eltűnő és új épületeit, utcáit. Megörökítésre méltónak tartotta a hétköznapi eseményeket, életképeket is. A millennium korabeli város képe ma jórészt az ő fotográfiái révén ismert.

Radnóti Miklósról 200 ezer forintért kínálnak egy felvételt, amelyet valószínűleg szeretője, Beck Judit készített róla 1941-ben a Margit-szigeten. A Szálasi Ferencet a Duna partján ábrázoló híres fotó, amelyet Reismann Marian 1946-ban készített, amikor a volt nemzetvezetőt szembesítették a pusztítás nyomaival, szintén 200 ezer forintról indul. A kéziratok közt Horthy 1938 szeptemberében Hitlerhez írt német nyelvű kéziratos levelét 2 millió forintért indítják.

A reformáció 500 éves évfordulóját ünneplő tételek mellett elárvereznek egy Káldi-bibliát is alacsony, 400 ezres kezdőáron. Az 1626-ban Bécsben nyomtatott biblia az első magyar katolikus Szentírás egyik magánkézben lévő teljes példánya. A biblia jelentőségét mutatja, hogy a magyar katolikus egyházban 1971-ig ez a Káldi György jezsuita szerzetes által készített fordítás volt hivatalos. A Káldi-féle fordítás és az 1590-ben megjelent protestáns vizsolyi biblia a magyar nyelv fejlődése szempontjából túlzás nélkül a legfontosabb két könyv, ezért a gyűjtőkörük is jelentős. Ha felbukkannak valahol, sokan licitálnak rájuk, de míg a vizsolyi biblia ára a 20 millió forintot is eléri, a Káldi-féle már 1-2 millió forintért megszerezhető, igaz, az utóbbi években eltűnt a piacról.

Épp ezért lehet befektetői szempontból is érdekes a most előkerült példány, kezdőára ráadásul alacsony, értéke valószínűleg már középtávon közelíteni fog a korabeli protestáns bibliák (vizsolyi, hanaui, oppenheimi) árához.

Ahogy a Központi Antikváriumnál megszokhattuk, érdemes a térképekre is figyelni: Oronce Finé, a jeles 16. századi francia térképész híres, kettős szív alakú vetületeket ábrázoló, fametszetű világtérképének negyedik kiadása 1540-ből 4,5 millióért igazi különlegesség, de nem az egyetlen.

Központi Antikvárium kiegyezés árverés
Kapcsolódó cikkek