Közélet

Megújulnak a Soproni Szakképzési Centrum iskolái

Mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés valósul meg a Soproni Szakképzési Centrum iskoláiban, aminek köszönhetően korszerűsödik a tagintézmények infrastruktúrája – közölte Pölöskei Gáborné egy szakmai konferencián Sopronban.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy kiemelt cél a szakképző iskolák megújítása. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a diákok számára is vonzóvá váljon a szakmatanulás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a szak- és felnőttképzés eddigi intézkedéseivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a második szakképesítés ingyenessé tétele, az állami szakképző iskolák felnőttoktatási tevékenységének kiszélesítése, valamint a vállalati helyszínű, duális képzési rendszer felnőttoktatásra történő kiterjesztése elengedhetetlen a munkaerőhiány kezelésére már rövidtávon is.

A kormány célja változatlanul a tudásalapú, versenyképes gazdaság működésének elősegítése és támogatása, ezért továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szak- és felnőttképzésre — közölte a helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy a törvénymódosítással a szakgimnáziumi képzés rendszerében ezentúl lehetővé válik az érettségihez szorosan kapcsolt úgynevezett mellék-szakképesítések elválasztása és választhatóvá tétele a tanulók számára. A módosítás a szakgimnáziumban segítséget nyújthat további alternatív, az adott ágazathoz igazodó tanulási utak kialakítására vagy akár a technikusi képzés duális tanulási útjának erősítésére.

A törvényjavaslat elfogadásával megalakulhatnak az ágazati készségtanácsok, amelyekben a gazdasági ágazatok szereplői közvetlen lehetőséget kapnak a szakképzés és felnőttképzés szakmai tartalmának kontrollálására, módosítására, és amelyben befolyásolni tudják majd az oktatási tartalmak fejlesztését, így a képzés során a gazdasági szempontok még inkább érvényesülni tudnak a jövőben – tette hozzá.

munkaerőpiac Pölöskei Gáborné szakképzés felnőttképzés duális képzés
Kapcsolódó cikkek