Közélet

Döntés születhet Bálna-ügyben

A városvezetés javaslatára a Fővárosi Közgyűlés szerdán felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ állam részére történő értékesítéséről.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést 20 igen szavazattal, 8 nem ellenében fogadta el a testület.

A Bálna értékesítésére kiírt nyílt pályázat eredménytelenül zárult, heten érdeklődtek, a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, de december 15-éig, a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 12-i sajtóközleménye szerint sem a jegybank, sem leányvállalata nem kívánt ajánlatot tenni a nyilvános pályázat útján meghirdetett épület megvételére. Ezt azzal magyarázták, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség részére.

A pályázati eljárás eredménytelennek minősül, ugyanakkor az állam részére történő értékesítési tárgyalások lefolytatására tekintettel „az újabb kiírásról való döntés nem releváns” – olvasható az elfogadott javaslatban.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes hangsúlyozta:

a cél az, hogy a Bálna jó kezekbe kerüljön. A központot hatékonyon működtető vevőt akarnak találni, de ha nem találnak ilyet, akkor a főváros maga fogja működtetni a Bálnát.

A testület nem támogatta Horváth Csaba (MSZP) módosító javaslatát, amely a kormánnyal való tárgyalás helyett üzemeltető keresésére irányult.

Fővárosi Közgyűlés bálna Tarlós István
Kapcsolódó cikkek