Közélet

Heves vita a német parlamentben

Két párt is a német-francia barátsági szerződés megerősítése ellen szavazott a német szövetségi parlament (Bundestag) hétfői ünnepi ülésén.

A német-francia együttműködés alapját megteremtő Elysée-szerződés aláírásának 55. évfordulója alkalmából a francia Nemzetgyűlés 30 fős küldöttségének részvételével tartott ülésen Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a nacionalizmus és a populizmus minden európai nemzetet fenyeget, és vannak államok, amelyekből diktatúra vagy illiberális demokrácia alakul ki.

Kiemelte, hogy az mindig is azonos jogokkal rendelkező nemzetek partnersége lesz, és sikerének receptje a közös értékeken alapuló, többoldalú együttműködés, a multilateralizmus, amely elengedhetetlen,

mert csak az európai nemzetek összefogásával, együtt tudjuk megoldani a migrációs válságot, és együtt tudunk lépést tartani az új világhatalmak konkurenciájával

- mondta a Nemzetgyűlés elnöke.

Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés elnöke
Forrás: AFP

A Bundestag és a Nemzetgyűlés közös határozatának legfőbb eleme az, hogy 2018-ban ki kell dolgozni egy új Elysée-szerződést, amely az európai integráció egyik alapját jelentő német-francia együttműködés elmélyítéséről szól.

A határozatot a Bundestag két pártja is elutasította.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) részéről Alexander Gauland frakcióvezető kiemelte, hogy az ünnepi ülés képmutatás, a valódi cél pedig az „európai egyesült államok” megalapítása, ami ellentétben áll az Elysée-szerződéssel. A határozat kezdeményezői szerinte átértelmezik a szerződést, és megosztják az európai országokat. Ezen az úton nem követi Berlint és Párizst Magyarország, Csehország és Lengyelország – mondta.

A Die Linke (Baloldal) frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta, hogy Charles de Gaulle – néhai francia államfő, aki a szerződést francia részről aláírta – a szuverén demokráciák Európáját akarta felépíteni és nem olyan Európát, amelyet Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak. De Gaulle egyik utódja, Francois Mitternand pedig azért támogatta az európai gazdasági-, és valutauniót, mert úgy látta, hogy ezzel megelőzhető a német dominancia, a német túlerő kialakulása. Ezzel szemben mégsem „európai Németország”, hanem „német Európa” épül, amely bukásra van ítélve – mondta.

A határozatot a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, a Német Szociáldemokrata Párt (FDP) és a Zöldek támogatásával fogadták el.

A határozatot hétfőn Párizsban a Nemzetgyűlés is megtárgyalja, és szavaz róla, az ülésen részt vesz a Bundestag egy 30 fős küldöttsége.

A német szövetségi parlament (Bundestag) hétfői ülése
Forrás: AFP

A Bundestagban rendezett vitán a CSU részéről Alexander Dobrindt, a bajor regionális párt képviselőinek vezetője azt mondta, hogy az AfD állításaival szemben „a szülőföldek és régiók békés Európájáért küzdünk”, az AfD viszont a „tuskó nacionalizmus” mellett áll ki, ami ellentétes mindazzal, amit Charles de Gaulle és a szerződést német részről aláíró kancellár, Konrad Adenauer.

A határozat többi támogatói is az együttműködés konkrét eredményekre vezető továbbfejlesztését, és a német-francia barátság európai jelentőségét emelte ki. Így például a CDU részéről Volker Kauder frakcióvezető aláhúzta, hogy az Európai Unió több a német-francia együttműködésnél,

de ha nem működik a német-francia-tengely, Európa sem halad előre.

Hozzátette, hogy Európának csak a nacionalizmus nélkül lehet jó jövője.

Az SPD vezérszónoka, Andre Nahles pedig kiemelte, hogy a francia határ térségében fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban 2020-ra eléri a 200-at a kétnyelvű, a németet és a franciát egyformán használó óvodák száma, a határrégióban dolgozó német és francia állampolgárok pedig már most igénybe vehetik a másik országban működő munkaügyi hivatalok szolgáltatásait.

A német és a francia kormányt egy sor intézkedésre felszólító parlamenti határozatban a többi között az áll, hogy létre kell hozni egy közös gazdasági térséget, amelyben összehangolt szabályok érvényesülnek egyebek mellett a vállalati jog és adózás területén, és ki kell alakítani olyan két tannyelvű középiskolákat, amelyek Németországban és Franciaországban is elismert érettségit adnak.

A német-francia barátsági szerződést 1963. január 22-én írta alá Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a párizsi Elysée-palotában. A megállapodás révén a kormányzati szinttől az iskolákig sűrű német-francia kapcsolathálózat szövődött. Az ifjúsági csereprogramokban például eddig mintegy 8 millióan vettek részt, és több mint 2200 testvérvárosi kapcsolat alakult ki.

 

Bundestag Elysée-szerződés Charles De Gaulle Konrad Adenauer német-francia barátsági szerződés
Kapcsolódó cikkek