Közélet

Zumának mennie kell

A dél-afrikai helyi hírforrások szerint az Afrikai Nemzeti Kongresszus meneszteni akarja Jacob Zumát, a Dél-Afrikai Köztársaság elnökét. Zuma elnök ugyanis korrupciós botrányokba keveredett, és emiatt számos eljárás is folyik már ellene.

Lemondásra kényszerítené a korrupciós botrányba keveredett Jacob Zuma dél-afrikai elnököt a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) – adta hírül a helyi média szombaton.

Az ANC nem kívánta kommentálni az értesüléseket, de közleményében azt írta, hogy határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között.

Jacob Zuma középen egy zulu törzsi vezetőkkel való találkozón január 5-én. / AFP PHOTO / RAJESH JANTILAL

Az eNCA műsorszolgáltató források megnevezése nélkül arról számolt be, hogy a pártvezetőség az előző nap elhatározta, lemondásra szólítja fel Zumát, aki ellen jelenleg több eljárás is folyik. Amennyiben az államfő ennek nem tesz eleget, a hatfős elnökség kényszerítheti távozásra.

A News24 hírportál egy neve elhallgatását kérő elnökségi tagra hivatkozva azt írta, hogy a Zumát lemondásra felszólító döntést egyhangúlag megszavazták.

„A következő hetekben új elnökünk lesz” – állította a forrás.

Ezzel szemben az ANC szóvivője azt mondta:

nem erősíthetjük meg a mendemondákat olyan dolgokról, amelyekről nem tudunk.

A párt előző nap kiadott egy közleményt, amely a megbeszélések egészét felölelte – tette hozzá.

A 75 éves Zuma második mandátuma 2019-ben jár le. Az államfő akkor távozhat idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, vagy ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal meneszti.

Az államfő körüli korrupciós botrányok sokat ártottak a kormánypártnak és Dél-Afrika gazdaságának.

https://www.vg.hu/gazdasag/hihetetlen-joslatok-2018-ra-712647/

Dél-afrikai Köztársaság Jacob Zuma korrupció
Kapcsolódó cikkek